Endometriose, Fibrojonetta, Livet

Endometriose

Endometriose kommer fra de greske ordene endo (innvendig) metra (livmor) osis (sykdom, problem eller abnormalitet). På engelsk kalles sykdommen endometriosis, ofte forkortet til endo. Vevet som kler livmoren innvendig og som støtes ut ved menstruasjon kalles endometrium (livmorslimhinne). Hos noen kvinner finnes vev som ligner livmorslimhinnen utenfor livmoren, hvor det ikke hører hjemme. Når dette oppstår kalles det endometriose.

Noen symptomer:
Smerter før og under menstruasjonen (noen få har smerter gjennom hele syklusen)
Smerter ved eggløsning
Smerter ved samleie
Infertilitet
Smerter ved avføring og/eller vannlating
Forstoppelse og/eller diarè
Tretthet, utmattelse, lavt energinivå
Kvalme
Kraftig og/eller uregelmessige blødninger
Smerter i korsryggen
Lav feber

Du trenger ikke ha endometriose fordi om du har noe av dette. Fikk diagnosen for noen år siden,  og med riktige smertestillende ble det en helt ny hverdag. Jeg hadde så hinsides vondt under menstruasjonen at jeg var sikker på jeg skulle føde. Det nærmeste jeg kommer en forklaring er at noen har tatt en bjørnefelle rundt eggstokkene og prøver å dra de ut mens de fortsatt henger i toppen. HELT SYKE SMERTER! Jeg kunne nesten ikke gå på do under mens fordi smertene var der uansett åssen business jeg skulle. Jeg vil derfor oppfordre dere som sliter med noe lignende om å kontakte gynekolog, og evnt bli henvist videre til lapraskopi. Dere fortjener en ny hverdag.

Les gjerne mer om endometriose på endometrioseforeningen Norge.

Reklame

1 tanke om “Endometriose”

  1. Jeg anbefaler å prøve ldn. Ny hverdag for meg. Jeg kan ikke operere, for jeg har for mye. Fikk diagnosen for over 12 år siden ved lapraskopi operasjon.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s