Fibrojonetta

7 tilstander som kan forveksles med fibromyalgi!

Hvis du snakker til i et rom fullt av FM pasienter, vil du sannsynligvis høre mange historier som beskriver årene med usikkerhet før en diagnose av fibromyalgi ble etablert. Du vil sannsynligvis høre mange si at de var feildiagnostisert med andre sykdommer før legen bekreftet at de faktisk hadde fibromyalgi.

Det er ikke uvanlig for fibromyalgi pasienter og bli feildiagnostisert med annen sykdom, og vice versa. Det er flere grunner til at FM er så alvorlig udiagnostisert:

  • Mange av FM symptomene er de samme, eller lignende, som i andre sykdommer.
  • Det er ingen laboratorietester og ingen røntgen som kan definitivt identifisere FM.
  • Personer med FM lider ofte av ”samsjukdommer” eller overlappende sykdommer.

Følgende er 7 sykdommer som legen kan vurdere å finne ut om du har FM, annen sykdom, eller kanskje begge deler er:

1) ME / CFS (Chronic Fatigue Syndrome)
ME / CFS er sykdommen som oftest forveksles med fibromyalgi. Det er forståelig, siden anslagsvis 70% av de med en lidelse har også den andre. Symptomene på begge forhold er påfallende like. Så, som noen eksperter mener at FM og ME / CFS er to uttrykk for i hovedsak de samme sykdom.
Som i FM, er det ingen diagnostiske tester tilgjengelige definitivt identifisere ME / CFS, så diagnosen er ofte om legens vurdering.

2) Hypothyroidism
Hypothyroidism er en sykdom som involverer skjoldbruskkjertelen ikke produserer nok thyroid hormon. Dette er en annen sykdom som deler mange symptomer med FM. Vanlige symptomer er blant annet ledd og muskelsmerter, tretthet, følsomhet for kulde, forstoppelse, depresjon og vektøkning.
For å diagnostisere hypotyreose, mange leger stole utelukkende på TSH test, som måler mengden av thyroid hormon i blodet. For å få et nøyaktig bilde av hvordan din funksjon i skjoldbruskkjertelen, er det også viktig å teste nivåene av T3 (gratis) og T4 (gratis).

3) Lupus
Lupus er en autoimmun sykdom, som betyr at immunsystemet angriper kroppens friske celler som om de var en inntrenger. Dette kan føre til betennelse, vevsskade og smerter i kroppen, noe som kan føles som den utbredte smerter i kroppen i FM. Det er noen forskjeller mellom symptomene. En av de mest gjenkjennelige symptomer på lupus er den karakteristiske sommerfugl-formet utslett over nese og kinn som finnes hos ca 30% av dem som har sykdommen.
Selv om det er ingen test som er 100% kan identifisere lupus, er det laboratorietester kan vise om du muligens har lupus eller ikke.

4) Leddgikt
De to vanligste formene for leddgikt, slitasjegikt og revmatoid artritt (RA). Artrose er vanligvis forårsaket av aldersrelatert nedbrytning av brusk i leddene, noe som kan føre til bein og vevsskade. Revmatoid artritt (RA) er en autoimmun sykdom som forårsaker betennelse og ødelegger leddene. Det viktigste symptomet likheter mellom FM og slitasjegikt er smerter i ledd og morgenstivhet.
Artrose kan ofte påvises radiologisk. En fysisk undersøkelse og blodprøver for å utelukke andre årsaker til slitasjegikt, kan også hjelpe legen med stille en diagnose. Dersom diagnosen fortsatt er usikker, kan legen ta en prøve av leddvæske fra leddet. RA kan være svært vanskelig å diagnostisere som blodprøver og røntgen kan vise normale resultater i flere måneder etter at smertene har oppstått.

5) Multippel sklerose (MS)
MS er en sykdom hvor kroppens immunsystem spiser opp myelin som beskytter nervene. Dette påvirker hjernens evne til å kommunisere med resten av kroppen. Vanlige symptomer mellom FM og MS kan være smerte, tretthet / tretthet, nummenhet, prikking / stikkende følelse, kognitiv svikt, og tåkesyn.
Det er ingen spesifikk test for MS, men blod, cerebrospinalvæske, MR kan gi legen viktige ledetråder som kan hjelpe å stille en diagnose MS.

6) Depresjon
I mange år har FM pasienter blitt fortalt av legene at «de er bare deprimert.» Selv om depresjon ofte er oppført som et FM-symptom, er klinisk depresjon en helt separat og distinkt sykdom, som ofte overlapper i FM. Den eksakte årsaken til depresjon er ennå ikke fullt ut forstått, men det antas at dette er en ubalanse mellom signalstoffer og hormoner. Noen vanlige symptomer som deles med fibromyalgi er smerter, tretthet / tretthet og hukommelse og konsentrasjonsvansker.
Diagnosen depresjon er vanligvis basert på kriterier fastsatt i «Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders» publisert av American Psychiatric Association, men legen kan også gjøre noen lab tester for å utelukke andre sykdommer som kan forårsake symptomene.

7) Polymyalgia Rheumatica
Polymyalgia rheumatica er en form for leddgikt som forårsaker muskelverk i ulike deler av kroppen. Det påvirker sjelden noen under 50 år. Sykdommen deler noen av de vanligste fibromyalgi symptomer – smerter, smerte, morgenstivhet og tretthet / tretthet.
Diagnosen polymyalgia rheumatica er vanligvis basert på symptomer, blodprøver og eventuelt ultralyd. Blodprøver som senking eller markør C-reaktivt protein kan indikere tilstedeværelse av betennelse. En ultralyd kan vise betennelse i bløtvevet i skulder / skulder-og hofteledd, to av de mest berørte områdene.

Infoen er hentet fra fibromyalgi.se

 

Beklager evnt skriveleif o.l formen er ikke på topp så blir litt slurv;)

2 tanker om “7 tilstander som kan forveksles med fibromyalgi!”

  1. Veldig viktig dette her. Mange har jo også f eks Hypothyreose fra før og da får denne all skylden for f eks FM og noen leger vil ikke teste. Tenker at det er sååååå viktig at vi er synlige sånn at vi blir hørt og tatt på alvor.Nettopp også fordi en ikke skal ende opp med feil diagnose / ingen diagnose når man egentlig kanskje har to….

    Takk til utrolige deg som står på for oss ♥

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s