Fibrojonetta

Forskjellige fibromyalgismerter

De av oss med fibromyalgi (FM) opplever flere typer kroniske smerter, vanligvis alle samtidig. Bare et fåtall av de forskjellige fibromyalgismertene har medisinske navn. Men akkurat som eskimoene har flere ord for snø, har jeg flere måter å definere og kategorisere vår smerte.

Her er noen kategorier basert på mine egne erfaringer. Kjenne til de medisinske vilkårene vil hjelpe deg å kommunisere bedre med leger og andre helsepersonell, mens mine kategorier vil hjelpe deg å forstå sykdommen din og la deg vite at du ikke alene.

De første 3 typene smerte er medisinsk definert:

 1. Hyperalgesia
 2. Parestesi
 3. Allodyni

De neste 4 typene er åpenbare ved navn. Jeg ville ikke brukt disse begrepene i et legekontor, kanskje de tror du er gal!

 1. Kniver i kroppen. (Voodoo Doll)
 2. Tilfeldig omstreifende smerte
 3. Brennende smerte
 4. Urolige nerver

 Parestesi & Fibromyalgi

Parestesier er rare nerve opplevelser som kan føles som krypende, prikkende, sviende, kløende eller nummenhet. Noen ganger kan disse følelsene være smertefulle. Parestesier er også assosiert med perifer nevropati, kjemoterapi narkotika, multippel sklerose og migrene. Mange vanlige FM behandlinger kan bidra til å lindre parestesi-relatert smerte, inkludert selektive serotonin reopptakshemmere (SSRI) og serotonin noradrenalin reopptakshemmere (SNRI). Noen mennesker har også god nytte av vitamin B12, capsaicin krem, massasje og akupunktur.

Hyperalgesia & Fibromyalgi

«Hyper» betyr overflødig og «algesia» betyr smerte. Hyperalgesia er den medisinske termen for smerteforsterkning i FM. Våre hjerner synes å ta vanlige smertesignaler og «skru opp volumet,» noe som gjør dem mer alvorlig enn de normalt ville være.De fleste legemidler som brukes for å håndtere FM smerter er rettet, i hvert fall delvis, mot å redusere hyperalgesia.

Allodyni & Fibromyalgi

Et symptom som forvirrer mange av oss, spesielt når det er nytt, er allodyni. Det er det som beskriver når huden er vond å ta på, og så lite som mildt press fra klær eller mild massasje forårsaker smerte. Mange mennesker beskriver allodyni som å være solbrent.

Allodyni er en ganske sjelden type smerte – annet enn FM, er det bare forbundet med en håndfull diagnoser, herunder nevropati, postherpetisk nevralgi (helvetesild) og migrene. Allodyni antas å være en overfølsom reaksjon som kan oppstå fra sentrale sensivitet, forbundet med FM. De smertesignalene kommer med spesialiserte nerver, kalt nociceptors, som deler fornuftig informasjon om ting som temperatur og smertefulle stimuli rett fra huden.

 Allodyni kommer i 3 former:

 1. Følbart, som er smerte fra berøring eller lett press
 2. Mekanisk, som er fra bevegelse over huden din
 3. Termisk, er som smerte fra varme eller kulde som ikke er alvorlig nok til å skade vev

Enkelte medikamenter som fungerer for noen mennesker med allodyni inkluderer:

Tramadol – Lidokain – Ketamin – Morfin – Venlafaxine

Noen mennesker kan også få lindring fra aktuelle smertestillende kremer (capsaicin, Tiger Balm, Aspercreme, BioFreeze). Vær oppmerksom på at måten du kler deg kan hjelpe lindre allodyni også.

Hvis du har allodyni, kan massasjeterapi gjøre det verre. Hvis du føler andre aspekter av din helse vil ha nytte av massasje, sørg for å diskutere allodyni med legen din og massasjeterapeut og holde oversikt over hvordan behandlinger påvirker dette symptomet.

Andre smertekategorier

Igjen, er følgende kategorier ikke medisinsk anerkjent – de er ting jeg kom opp med å fylle et gap i hvordan vi klassifiserer ulike typer smerte. De er ment å hjelpe deg spore symptomer, sporvidden, effektiviteten av behandlinger, og for å fortelle deg er du ikke alene.

 • Kniv i kroppen (Voodoo Doll): Noen ganger, ut av ingenting, får jeg en intens stikkende smerte som synes å skjære gjennom kroppen min. Jeg generelt får denne smerten i bryst og mage, men noen folk sier at de får det i andre deler av kroppen. Det kan være så intens at det gjør det vondt å puste. Det går vanligvis bort så fort som det kommer. Jeg aner ikke hvordan man kan forebygge denne typen smerte, annet enn ved aktivitetsavpassning.
 •  Tilfeldig omstreifende smerte: Dette er en av de tingene som minner deg om at FM ikke er logisk. Mange av oss får smerter som vandrer rundt i kroppen, noen ganger beveger seg mellom visse steder, noen ganger oppstår de i nye områder. Hvis du også har muskelsmertesyndrom, kan det være spesielt vanskelig å si tilfeldig omstreifende smerter fra referert smerte forårsaket av triggerpunkter. For meg, reagerer denne smerten på behandling omtrent som hyperalgesia.
 • Brennende smerte:Husker da du var barn, og du holdt på ett stjerneskudd for lenge? Gnistene traff hånden din og forårsaket små stikk av smerte? Jeg har nesten de samme følelsene i dag. De får meg til å hoppe, og klø på dem utløser følbar allodyni. Disse følelsene varer vanligvis bare noen få sekunder. Jeg aner ikke hva som utløser dem eller hvordan man skal hindre dem.
 • Urolige nerver: De fleste vil ikke forstå hvorfor jeg kaller dette en type smerte, men jeg er sikker på at de fleste mennesker med FM vil få det. Visse ting har en tendens til å få hele kroppen min på kanten, nervøs, og føler jeg skrangler. Det gjør vondt overalt, og noen ganger blir jeg kvalm, svimmel og engstelig. Ting som urolige nerver omfatter generelt sensorisk eller følelsesmessig overbelastning, for eksempel:
 •  Enkelte lyder (repetitive, høyt, skingrende, skrikende unger)
 • Visualt kaos (folkemengder, blinkende lys, travle mønstre)
 • Stressende situasjoner (travel trafikk, konfrontasjoner, fibro-tåke indusert forvirring eller desorientering)

Når mine nerver er urolige, jeg prøver å komme ut av situasjonen så raskt som mulig og slappe av, helst et sted stille.

Denne informasjonen har jeg hentet HER og oversatt til norsk. Beklager om det er noe feil. Dette innlegget er langt med mye forklaringer så jeg deler dette opp i 2 – neste del kommer i kveld:)

Reklame

12 tanker om “Forskjellige fibromyalgismerter”

 1. Ååååh, takk! Skulle ønske leger kunne formidle like bra som deg. Den siste uken har jeg vært/hatt nummen/sovende fot/brennende kulde fra hælene og nå helt opp til midjen, sitter å trår på ei spikermatte straks jeg setter meg i sofaen, men det føles som om tærne har blitt isbiter som når som helst kan falle av… sprøtt, jepp, men etter å ha lest det du skriver vet jeg at jeg ikke er alene og heller ikke gal! Tusen takk for det du formidler! 🙂

 2. Flott og opplysende blogg. Jeg er overfølsom for berøring og nå de siste 2-3 år har jeg også blitt plaget med «vondt i håret» ekstrem smerte i hårrøttene. Vennlig hilsen en som har hatt fibro i 30 år.

 3. Tusen, tusen takk! Jeg er ikke alene, puuuh! Ikke at jeg ønsker andre personer de samme smertene og ubehaget som jeg har men…. ja for å kunne vite hvordan er person har det så må du oppleve det selv. Det er så godt å vite at det er noen som vet hva jeg snakker om, som forstår meg og mine frustrasjoner. Det er så vanskelig å skulle beskrive for legen hva jeg sliter med. Har fått «diagnosen» utbredte muskelsmerter/ fibromyalgi og etter langvarig utredning diagnose tynnfibernevropati. Du beskriver så utrolig godt opplevelsen av smertene og i tillegg kommer forslag til medikamenter og behandling som kan lindre. Nok en gang tusen takk. Hilsen Ann-Karin.

 4. Takk :o)) Jeg skal til Jeløy kurbad fra mandag, håper å finne noen svar der å. Ha en flott dag

 5. Takket være deg vet jeg nå at jeg ikke er gal. Jeg reagerer på alt du nevner, har brennende smerter i huden. til å bli sprø av men hos meg kan det holde på hele natten . Kan ikke ta ut bestikk av oppvaskmaskinen lenger lyden når metall kommer borti hverandere er ikke til å holde ut.

   1. Takk for det :o)) Jeg håper at jeg har nådd en topp og at det vil bli bedre haha. Har vært syk i mange år uten å «feile» noe, hatt to ryggoperasjoner og prolapser men blir jo aldri bra går jo bakover og fikk vondter overalt,så jeg har akkurat fått diagnosen. Trodde legen tullet med meg har alltid sett denne diagnosen som en psykisk lidelse, men jeg er klokere nå. Derfor var det så godt for meg å finne bloggen din, det er så mye jeg må vite har vært sykemeldt snart ett år, vil bare tilbake på jobb men aner ikke hvordan jeg skal få det til. Fryktelig frustrerende at hodet vil en hel masse som ikke kroppen orker :o))

   2. Nei eneste plassen denne sykdommen sitter i hodet er i nervesenteret, hvis ikke hadde jeg tenkt meg frisk for lenge siden!;-) en skal igjennom mange slike tunge tider, viktigste er at du prøver å akseptere at du er syk, finner din vei å gå fram på hva som gjør deg bedre.:-)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s