Fibromyalgi
Hvordan kan jeg finne ut om jeg har fibromyalgi?
Fibromyalgi er vanskelig å diagnostisere fordi mange av symptomene forekommer ved andre sykdommer, som for eksempel:
– kronisk utmattelsessyndrom
– revmatiske sykdommer
– lavt stoffskifte
– allergier og overfølsomhetsreaksjoner
Diagnosen fibromyalgi blir som regel ikke fastsatt før andre mulige årsaker til plagene er utelukket.
Hva er fibromyalgi?
Fibromyalgi betyr «smerter i musklene og annet fibrøst vev». Fibromyalgi er en samlebetegnelse for kroniske muskelsmerter i hele eller deler av kroppen.
Det er en overhyppighet av kvinner i alderen 30-50 år som får diagnosen, men også menn og barn helt ned i skolealder kan rammes. Norges Fibromyalgi Forbund antar at det finnes mer enn 100 000 fibromyalgirammede i Norge.
Hvilke symptomer er vanlige ved fibromyalgi?
Vanlige symptomer og tegn på fibromyalgi er:
– Smerter: Fibromyalgi er karakterisert ved ”ømme punkter”, eller ”tender points” på engelsk. Vanlige steder er baksiden av hodet, øvre rygg, nakke, øvre bryst, albuer, hofter og knær. Smertene er langvarige og og er ofte ledsaget av stivhet.
– Utmattelse og søvnproblemer: Pasienter med fibromyalgi våkner ofte opp trette og uopplagte til tross for at de tilsynelatende har fått tilstrekkelig med søvn. Enkelte undersøkelser tyder på at fibromyalgipasienter har en hjerneaktivitet om natten som ligner den i våken tilstand. Dette forstyrrer og forhindrer den dype søvnen som gir følelsen av å være uthvilt. Muskelspasmer og rastløse bein om natten kan også forekomme ved fibromyalgi.
– Irritabel tarm: Diaré, magesmerter og oppblåsthet er vanlig hos pasienter med fibromyalgi.
– Hodepiner og ansiktssmerter: Mange er også plaget med hodepine og ansiktssmerter som muligens er forårsaket av ømhet/stivhet i nakke- og skuldermusklene.
– Overfølsomhet: Det er ikke uvanlig at personer med fibromyalgi blir ekstra følsomme for lukter, lyder, lys og berøringer.
Andre vanlige tegn og symptomer er:
– angst og depresjon
– nummenhet eller prikking i hender og føtter
– konsentrasjonsvansker
– humørsvingninger
– brystsmerter
– tørrhet i øyne, hud og munn
– smertefulle menstruasjoner for kvinner
– svimmelhet
Symptomene kan variere:
– i løpet av døgnet
– fysisk aktivitetsnivå
– været og andre miljøforhold
– emosjonelle faktorer (stress, depresjoner)
– hormonnivåer (menstruasjonsperioden, menopausen)
Hva er mulige årsaker til fibromyalgi?
Man vet ikke hva fibromyalgi skyldes, men trolig er en rekke faktorer av betydning i utviklingen av fibromyalgi.
En teori går ut på at pasienter med fibromyalgi har en endret smerteterskel som innebærer en unormal økning i signalstoffer som formidler smerte. I tillegg utvikler nervecellene en økt hukommelse for smerte. Nervecellene blir dermed mer følsomme og kan overreagere på smertesignalene.
Andre teorier om årsaken til fibromyalgi:
– Søvnforstyrrelser: Noen forskere tror søvnproblemene forbundet med fibromyalgi er selve årsaken til sykdommen, og ikke et symptom.
– Skader: Skader, spesielt i øvre ryggmargsområde, kan muligens forårsake fibromyalgi.
– Infeksjoner: Noen forskere tror at infeksjoner kan framkalle fibromyalgi.
– Abnormiteter i det autonome nervesystemet: Det autonome nervesystemet kontrollerer kroppsfunksjonene til de indre organene som for eksempel hjerterytme, sammentrekning av blodårer, svette, fordøyelse og lignende. En teori går ut på fibromyalgi skyldes en feil i det autonome nervesystemet.
– Endringer i musklenes stoffskiften: Det kan for eksempel føre til redusert blodgjennomstrømning til musklene og derved muskelsvakhet og utmattelse.
Stress og hormonelle endringer regnes også som mulige årsaker til fibromyalgi.
Er noen personer mer utsatt for fibromyalgi enn andre?
Kvinner mellom 30-50 år rammes hyppigst.
Det er mulig at enkelte sykdommer øker risikoen for å utvikle fibromyalgi. Dette gjelder blant annet:
– revmatiske lidelser (som leddgikt)
– infeksjonssykdommer (som borreliose eller mononukleose)
– psykiatriske lidelser (som angst eller depresjoner)
– skader
Det ser også ut til at det å ha en familiehistorie med fibromyalgi høyner risikoen for å få diagnosen.
Hvordan blir en fibromyalgidiagnose stillet?
For å kunne diagnostisere en pasient med fibromyalgi trenger legen en nøye gjennomgang av vedkommendes sykehistorie (det pasienten forteller). Legen vil også utføre en rekke fysiske og nevrologiske tester for å utelukke andre sykdommer.
Legen vil undersøke om pasienten har ømme punkter, eller såkalte ”tender points”, som er karakteristisk for fibromyalgi. Vanlige plasser er:
– baksiden av hodet
– øvre rygg
– nakke
– øvre bryst
– albuer
– hofter
– knær
Siden symptomene ved fibromyalgi også forekommer ved andre sykdommer/helsetilstander, vil diagnosen som regel ikke bli fastsatt før øvrige årsaker til plagene er utelukket.
Hei.
Er det en kur eller noe medisin man kan få imot det?
Mvh. Espen
Hei Espen. Nei desverre er det ikke kommet noen kur eller medisin enda. Det er mange medisiner som kan hjelpe fibropasienter i hverdagen. Ellers må man bare finne ut hva som er best for seg selv, av trening, mat, og medisiner.
Mange med fibromyalgi kan bli friske, men det forutsetter mye og tverrfaglig innsats. En studie som ble avsluttet for noen få år siden fulgte 20 damer med fibromyalgi. De fikk tilbud om oppfølging fra psykolog, ernæringsfysiolog, fysioterapeut, lege, familieterapi osv og jobber med mange av problemene på en gang. Etter de 5 årene som forsøket varte i, hadde 5 fullført forsøket. Av disse var 2 helt friske, 2 var betydelig bedre og den siste var noe bedre. Ikke gi opp, det finnes håp. Jeg har truffet flere som har blitt kvitt diagnosen og blitt helt friske, men det krever mye av både den det gjelder og behandlingsapparatet! Jeg syns det er synd at ME\fibromyalgi vies så lite oppmerksomhet da det gjelder svært mange i Norge, faktisk flere prosent av befolkninga. Mye spennende forskning gjøres selv om de fleste hører lite om den. F.eks studien med kreftmedisin hvor flere av de med ME ble helt friske etter behandlinga. Jeg har truffet mange som ønsker seg f.eks en leddgiktsdiagnose istedet for FM fordi de føler at FM betyr at de er gitt opp av systemet. Noen med FM får andre diagnoser etterhvert, leddgikt og sjøgrens er ikke uvanlig.
ja faktisk,,,begynte på en ny type ,,, depotablett som har endret min hverdag totalt siden desember ,,VIMOVO,, fåes på resept .. prøv å opplev totalendring av smerter mht,fybromyalrgi,,, sjokkerende bra ,,