Fibrojonetta

Forskjellen mellom fibromyalgi, muskelsmertesyndrom og problemer med skjoldbruskkjertelen.

NB: denne linken er nå ganske gammel og det er sikkert kommet endel ny forskning. Jeg har hentet info men kan ikke gjøre annet enn å anvise dit jeg fant den.jeg har forøvrig begge diagnosene! Skal se om jeg kan klare å skrive en nyere med ny forskning


Det har blitt snakket mye om likheter mellom fibromyalgi, funksjonen til skjoldbruskkjertelen og muskelsmertesyndrom. Faktisk, så er mange feildiagnostisert fordi sykdommene har flere symptomer til felles. Selv om mange symptomer er til stede i alle disse tre sykdommene, er det mange forskjeller.

Fibromyalgi (FM) er klassifisert som en anerkjent sykdom, og derfor kan en lege med kunnskap om fibromyalgi stille diagnose. Han utfører tester for å fastslå antall ømme punkter (tender points) i pasienten. Minst 11 av 18 poeng må være ømme.

Muskelsmertesyndrom (MFS) er karakterisert ved tilstedeværelse av spesifikke knuter i musklene som man kan føle ved press. Disse kalles «triggerpunkter». Legen kan føle disse knutene og konferere med pasienten for å stille diagnosen.

Nedsatt funksjon i skjoldbruskkjertelen viser flere likhetstrekk til både FM og MFS men en lege bør ta blodprøver for å bekrefte eller utelukke funksjonen av skjoldbruskkjertelen før pasienten er diagnostisert med FM eller MFS.

Listet nedenfor er likheter og forskjeller mellom fibromyalgi, funksjonen til skjoldbruskkjertelen og muskelsmerte syndrom.

Symptomer ved MFS :

 • Svimmelhet,
 • balanseproblemer,
 • kvalme,
 • hodepine, migrene
 • Smerter i nakke og kjeve
 • Ryggsmerter, skoliose
 • Tennis albue symptomer på carpal tunnel syndrom
 • Stivhet og smerter i leddene som knoker, håndledd, albuer, skuldre, knær og hofter kan forveksles med leddgikt, bursitt eller ligament skader
 • Muskelsvakhet i bestemte muskler
 • Uregelmessig hjerterytme, brystsmerter og «fake hjerteinfarkt»
 • Røde øyne, overdreven tårer og spytt, tåkesyn og tunge øyelokk
 • Såre bein og føtter, smerter i anklene
 • Smerter i bihuler, lunger, vedvarende rennende nese
 • Nedsatt mobilitet, mens musklene er korte og stive / harde
 • Nedsatt koordinasjonsevne, snubler, mister ting uten advarsel som kan forveksles med nevrologiske problemer
 • Bekkensmerter, smerter under samleie

Symptomer ved nedsatt funksjon i skjoldbruskkjertelen:

 • Tretthet / utmattelse
 • Svakhet
 • Vektøkning, eller vanskeligere å gå ned i vekt
 • Grovt, tørt hår
 • Tørr, grov blek hud
 • Håravfall
 • Følsomhet for kulde (du er mer følsom enn omgivelsene dine for kalde temperaturer)
 • Muskelkramper og hyppige muskelverk
 • Forstoppelse
 • Depresjon
 • Irritabilitet
 • problemer med hukommelsen
 • Unormale menstruasjonssykluser
 • Minsket sexlyst

Symptomer på fibromyalgi:

 • Kronisk muskelsmerter, muskelkramper eller spenning, svakhet i ekstremiteter, leggkramper
 • Moderat eller alvorlig utmattelse og redusert energi
 • Insomnia eller våkner opp like sliten som når du gikk til sengs
 • Stivhet etter å ha gått eller vært i samme stilling for lenge
 • Hukommelse og konsentrasjon, problemer med å utføre enkle mentale oppgaver («fibrotåke»)
 • Magesmerter, oppblåsthet, kvalme og forstoppelse, og diaré (IBS)
 • Spenningshodepine eller migrene
 • Ømhet i ansiktet og kjeven
 • Følsomhet for en eller flere av følgende: lukt, støy, skarpt lys, legemidler, noe mat og drikke
 • Følelser av angst og depresjon
 • Nummenhet eller prikking i ansikt, armer, hender, ben eller føtter
 • Irritabel blære
 • Redusert toleranse for stølhet etter trening
 • Hoven følelse i hender og føtter selv om det ikke er hovent
 • Smertefull menstruasjon
 • Svimmelhet

Forklaring på de kliniske forskjellene mellom triggerpunkter i myofascielle smerter syndrom og «ømme punkter» (tender points) i fibromyalgi.

«Ømme punkter» (tender points)Fibromyalgi :

 • forårsaker bare lokalisert smerte, men kan øke følsomheten for smerte i hele kroppen.
 • Smerter ved trykk.
 • Forstyrrelse av sentralnervesystemet med generell forstyrrelse i form av smertebehandling. Det er ingen patologisk bevis av muskelfibre involvert.
 • Ingen målbare elektriske signaler.
 • Kan ikke sees med det blotte øye.
 • Ligger på 18 bestemte steder på kroppen.
 • Den gjennomsnittlige temperaturen er 0,65 grader lavere enn triggerpunktene.
 • Ingen muskelsvakhet.
 • Muskler kan styrkes.

Triggerpunkter – muskelsmerte syndrom

 • Referert smerte (dvs. kilden til smerten er ikke der smerten er følt).
 • Trenger ett jevnt press for å lokke fram smerter.
 • Muskel-skjelettlidelser. Kjennbare knuter eller klumper i skjelettmuskulaturen.
 • Frigjør distinkte elektriske signaler som kan måles.
 • Kan bli fotografert ved hjelp av elektronisk mikroskop.
 • Kan plasseres hvor som helst i kroppen, oppstår alltid i midten av skjelettmuskulatur.
 • Høyere temperaturer pga. økt metabolsk aktivitet.
 • Muskelsvakhet.
 • Å styrke musklene forverrer tilstanden.

Siden sykdommene er så like når det gjelder symptomene de deler så det er veldig viktig å se på å eliminere hver av dem før du setter en endelig diagnose. Du må finne en lege som har kunnskap om både fibromyalgi, funksjonen til skjoldbruskkjertelen og muskelsmertesyndrom, som betyr at du må gå til flere forskjellige leger.

Start med den primære allmen lege. Før en smertedagbok om din smerte og hva du gjorde når smertene ble utløst / forverret.

Det vil være svært nyttig. Det kan også være en god idé å bringe en liste over de ulike typer medisinske spesialister å bli henvist til.

I tilfelle av nedsatt funksjon i skjoldbruskkjertelen, er det best at blodet testes av en lege som har kompetanse i endokrinologi. Deres tester er mer grundig fordi de er spesialister på det området.

Dette sier kanskje mer om hvorfor noen med diagnosen fibromyalgi kan trene og noen ikke? Er jeg feildiagnostisert… er du?:)

Beklager skrivefeil – ble mye:) Infoen er hentet her: fibromyalgi.se

Reklame

22 tanker om “Forskjellen mellom fibromyalgi, muskelsmertesyndrom og problemer med skjoldbruskkjertelen.”

 1. Var til undersøkelse i dag hos Humana helse i Sandvika i dag ( trur det er reumatolog)
  Hun mente jeg hadde kronisk muskelsmerte syndrom / fibromyalgi,hun mente dette var likt.
  Har hatt plager i 2 år. Men synes varmt vann i badekaret hjelper mot mine stikkende smerter, noe og prøve for andre?
  Jeg skjønner at man ikke kan bo i badekaret. Har noen erfaringer med bassengtrening? Likt som Hokksund kurbad/ kysthospitalet i Stavern? Ønsker tips.

  Fikk tips at 10 minutter lett/ intervall trening ( måtte få litt puls og bli litt svett) det ville hjelpe på sikt. Og viktig med avspenning øvelser etterpå? Kopp med te på sofaen kunne være avspenning.

  Noen som har tips til trening for og bli bedre?

  Anders

 2. Legen på catosenteret sa at noen kaller det muskelsmertesyndrom og noen fibromylagi. De går om hverandre. Masse symptomer som stemmer med begge di katogoriene. Men har diagnose fibromylagi, selv om diagnosenavnet ikke er viktig, så Vil jeg vite hvordan jeg kan bli bedre og hva det kommer av.

  Det psykiske og fysiske må jobbes med.

 3. Jeg har hatt LS i 34 år i de siste 15 årene har jeg slitt veldig. Det rare er at ingen av de legene jeg har vært hos har satt likhetstegn mellom min LS og mine smerter. Rygg, nakke skulder smerter som de aldri fant ut av, ikke noe å se på røntgen- bilder så da føler en seg stemplet som hypokonder.

 4. Jeg har utrolig mange symptomer, spesielt på den ene der, men har etter mye utredning ikke fått noen diagnose, it’s all in my head. Kokko!

 5. Hei 🙂 Jeg ble tipset idag av en gruppe på fb om denne siden. Jeg har kronisk muskelsmertesyndrom og jeg ble overrasket over å lese forskjellen på fm og mps. Jeg har alltid trodd at det var det samme men jeg har mer symptomer på den med mps en den med fm. Takk for kjempe bra info 🙂

 6. Det skulle være mulig å ha begge syndromene samtidig, jeg har endel symptomer fra begge, endel små prolapser og hoftebetennelse funn på MR men det vil de ikke knytte spesifikt til muskelsmerte disgnosen, merkelig.
  Fjern symptomlista, det er forvirrende, man kan og ha litt av hvert, ikke så farlig med merkelappen.

 7. Synes du burde fjerne kategoriseringen av disse to disgnosene fordi det er feil.
  Det funker ikke slik i praksis, jeg har nesten ingen av de symptomene som står under MFS. Ingen bekkensmerter, ingen rennende nese, røde øyne, ingen bihule eller lungeproblemer. Jeg har ingen muskel svakhet, var bokser før jeg fikk muskelsmertesyndrom.
  Kjenner meg mer igjen i de symptomene du har listet opp under fibromyalgi og de burde egentlig også stå under muskelsmerte syndrom. Man kan og få betennelser muskelknuter og punkter som er ekstra betente eller vonde. De her kategoriene er helt feil i følge spesialist på Hamar fysikalske klinikk som er spesialister på muskel og skjelettplager. Man må ikke ta for god fisk det som står på nettet. Setter pris på at du fjerner disse kategoriene og symptom listene for mange med muskelsmertesyndrom disgnosen sikkert flere 1000 har samme symptomer som i fibromyalgi og lever med det daglig. Burde ikke forvirre folk mer enn nødvendig. Her fremstår det som om det er 2 helt forskjellige diagnoser, det er i praksis samme syndrom.

  1. Jeg kommer ikke til å fjerne noe jeg har skrevet da jeg opplyser om kilder hver gang og har aldri sagt at dette er fasiten. Dette ble brukt som en informasjonskanal hvor jeg hentet informasjon og la ut. Ikke værre. Ha en fin dag.

   1. Det med symptomjakten gjør at det forværrer tilstanden for begge disgnosene. Man skal prøve å leve så normalt man klarer og det er tull at noen ikke kan trene, men ja noen som har fm/mfs får mer vonde muskler av trening men man må ikke stoppe fordi på langsiktig med en riktig balansert trening for individet så forbedrer det tilstanden uansett. Man skal styrke rygg og gjøre øvelser for hofte hvis man har vondt i rygg og hofte, men ikke overdrive så man blir værre. Ta pause om en blir betent men så er det på igjen, steg for steg. Lange pauser uten trening forværrer tilstanden.

 8. Er du en lege? Her står det mye tull altså. En kan ha symptomer fra både fibromyalgi og muskelsmertesyndrom, det er så mye likt. De med muskelsmertesyndrom har og betennelser i kroppen og muskler/scener. Kan også ha insomnia og morgenstivhet. Begge diagnoser er på en måte samme tingen, ukjent årsak, biopsykososiale årsaker som krever at en må jobbe med seg selv både fysisk og psykisk, få bedre helse og kosthold, lære avspenning og variert trening, ikke for hardt og ikke for lite. Finne balladen i livet kan hjelpe med muskelspenninger som oppstår når man har hatt vondt lenge. Ond sirkel man må prøve å bryte ut av, smertesirkel. Stress er og en årsak til mer smerter og spenninger. Skader kan ha utløst smertesirkelen eller dårlig gener, men man kan bli bedre og få mindre smerter i perioder, kan sikkert og bli helt frisk, men tror en må jobbe med seg selv og ikke være konstant i stress fight and flight modus. Depresjon kan komme av smerter og smerter kan gi depresjon inkl søvnvansker og utmattelse, en må lære å pleie seg selv og ta hånd om sitt enkelt behov å drite litt i hva samfunnet krever, slik er vel eneste måte å bli bra på. Forandre seg selv både psykisk og fysisk.

  1. Jeg har søvnprovlem og smerter som har spredd seg over 6 år. Jeg har og depresjon+angst og betennelser i hofte, prolaps og sport skade i hamstring. Forsøker med yoga det skal vist hjelpe og stress avspenning øvelser. Smerter i de fleste punktene i kroppen noen mer enn andre punkter, mest i nakke høyre side. Stiv støl hele tiden, utmattet, må sove mye. Kobsentrasjonsvansker som tileggsymtom. Høres ut som fibro? Jeg har diagnosen moderat muskelsmertesyndrom og legen sier fibro er i praksis samme tingen. Man får ikke satt de i to kategorier med ulike symptomer for slik funker det ikke i praksis. Man har iblant symptomer fra begge og er ikke slik at man har alle heller. Jeg tror det er reumatisk, jeg har det i familien min men ingen dårlige blodprøver ingen problem med stoffskifte/skjoldbruskjertet heller. Konstante smerter som har blitt værre med åra, jeg er bare 28 år og kjennes stiv som en 70-80 åring. Siden noen områder er vondere enn andre og jeg har vondt i alle punktene så kaller de det ikke fibromyalgi, men muskelsmertesyndrom. I tillegg er det de andre symptomene som utmattelse og depresjon som gjør at de ikke kaller det fibromyalgi. Begge diagnoser gir like rettigheter, det er bare graden av smerter som avgjør hvordan man fungerer, er ikke så farlig hva slags merkelapp en får, begge diagnoser er jævlig å leve med, de burde egentlig bare slå de sammen fordi behandling må tilpasses individet og symptomene ikke disgnosene. Disgnosene er så diffuse at man kunne slått de sammen egentlig. Jeg har gått fra lokal rygg myalgi til muskelsmertesyndrom som berører stortsett hele kroppen alle ledd muskler og scenefester og om 2 år har det sikkert et nytt navn, forhåpentligvis blir jeg kvitt det.

   1. Har du kilder du kan henvise til, eller er dine innlegg basert på egne tanker/betraktninger?

  2. Dette var bra skrevet, tommelen opp!!! Gir faktisk håp om at det kan være en bedre framtid i sikte 🙂 Takk!!!

 9. Dette var veldig informativt. For 16 år siden fikk jeg diagnosen kroniskmuskelsmerte syndrom, trudde helt til nå at dette var det samme som fm. Men min har ligget litt i dvale i noen år for så å blomstre til i høst. Noen andre som har kjent det sånn?

 10. Takk for info 🙂 Jeg kjenner meg godt igjen i forhold til fibromyalgi og skjoldbruskkjertelen. Problemet er at blodprøver ikke viser noen ting. Heller ikke de utvidede blodprøvene jeg endelig fikk ta etter år med problemer. Jeg var hos en homopat og fikk scannet kroppen (hun brukte pc, et slags program:), og der kom det frem at jeg bl.a. hadde problemer med skjoldbruskkjertelen. Etter cellegift har jeg etter år med ekstreme smerter fortsatt smerter i ledd og muskler, kramper i bena og jeg er stiv. Og jeg får av og til en slags føling i alle ledd når jeg er sliten. Gikk opp mange kilo (spiser ikke mye, og mest sunn mat), er utrolig sliten og veldig ofte deprimert. Og jeg har vondt i ryggen med engang jeg bøyer meg litt. Men legene finner ingenting.

 11. Håper virkelig du har byttet ut denne legen ja. Det er jo det nye store det å beskylde alle for å ha en eller annen psykisk lidelse når man har FM/ME/MFS. Sikkert noen som har psykiske lidelser som har Fibromyalgi. Dette betyr jo ikke at alle med Biopolare lidelser har Fibromyalgi, eller at alle med Fibromyalgi har biopolar lidelse. Er dere med? På NAV tiltaket så påsto de at jeg hadde Asberger. Jeg har ingen symptomer som tilsier dette, og de som påsto dette har jo ingen kompetanse på dette, og har derfor heller ingen grunn til å «påføre» folk lidelser de ikke har. Ukene fra de påsto dette til jeg fikk blankt avslag fra Autismesenteret var forferdelige. Torde jo ikke å legge fjernkontrollene rett, og jeg gjors på å sette fargene opp ned og ute av nummerrekkefølge. De som har Asberger har jo også ofte liten eller ingen empati, noe som er stikk i strid med hvordan jeg er. De fleste mener jeg er omsorgsfull og tenker på andre framfor meg selv. Ikke særlig innenfor Autismespekteret. Samtidig som jeg ventet på time på dette autismesenteret så fikk jeg legen til å søke meg inn på vanlig DPS, men fikk også der avslag hvor de mente jeg ikke hadde behov for behandling. Så hvis jeg har en psykisk lidelse som gjør at jeg har FM så er den med andre ord ganske godt skjult. Jeg har hatt smertene siden 1993, kanskje før det også. Jeg hadde krykker da jeg gikk på ungdomsskolen i 7-8. klasse pga smerter. Ingen som trodde meg siden jeg hadde vondt i det ene benet den ene dagen og det andre den andre dagen osv. Det som var problemet var vel at smertene flyttet seg hele tiden. Husker jeg lå på sofaen og vred meg i smerte så tidlig som i 1990 pga været. (lyn,torden, fuktig vær).

  Legene vet altfor lite hvordan det er å ha en slik kronisk sykdom. Det skulle vært en slags maskin som de kunne gå rundt med som påførte dem samme type smerter som vi har, også kunne de forsøke å se hvor lett det er å leve et normalt liv der man skal smøre brødskiver, åpne syltetøyglass eller leverpostei bokser, knytte skolisser, kle på barn klær med knapper i osv. Jeg er ganske sikker på de ikke ville klare dag nr. 2. De ville sannsynligvis kjempe seg igjennom dag 1. for å være tøffe i trynet. Så kunne de jo få beskjed om å gå på f.eks en butikkjobb, en vaskejobb, eller en annen fysisk jobb, og så trene på helsestudio etterpå, hele tiden skulle de blitt påført smerter lik våre uten noen form for smertestillende som hjelper mer enn 2 minutter. Tror nok det hadde kommet behandling ganske fort da gitt. Noen som har oppfinner gener her?

 12. Hei!
  Tusen takk for masse god info 🙂
  Ser at jeg trenger å ta en prat med legen min da jeg har fått diagnose FM, samtidig er det oppdaget en kul på skjoldbruskkjertelen som de på Radiumhospitalet ikke kan si verken er godartet eller ondartet. Begynner nå å lure på om det kan være noen forvekslinger av symptomer her?? selv om jeg har slitt med verkende kropp i 15 år nå før jeg er blitt diagnostisert.

  Vel, vel ha en strålende kveld !

  //Veronika

 13. Du skriver mye her, Hvilke kilder har du? Min fastlege, nå byttet ut, er sikker på at FM og MFS er to helt like og kalte revnatologen en tulling som mente noe annet. Forøvrig er han sikker på at ME og FM er en del av det bipolare spekteret. Teit lege….

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s