Fibrojonetta

Fibrotåke! Fibromyalgi og kortsiktig hukommelsesvikt

En av de største utfordringene mange mennesker med fibromyalgi (FM) er -… vent – hva skulle jeg si?

Kortsiktige hukommelsesproblemer kan være pinlig, skremmende, og selv farlig for mennesker med fibromyalgi.

Mange sier de «ikke kan finne et ord» når de prøver å kommunisere med andre. Dessverre er dette et hyppig problem for mange mennesker med FM og kan være svært pinlig. Andre mennesker beskriver utfordringer som å ikke klare og fullføre skolen fordi de ikke kan huske hva de har lest.

Kan Fibromyalgi påvirke hukommelsen din?

Dr. Mehmet Oz sier,

«Hvis du jevnlig glemmer navn og hvor du legger nøklene, er fibromyalgi ikke nødvendigvis å klandre. Som grå hår og rynker, kan hukommelsesproblemer være en funksjon av aldring. Men mange mennesker med fibromyalgi klager over at de har blitt glemske og har andre kognitive problemer, for eksempel dårlig oppmerksomhet. Det finnes til og med et navn for denne mentale svikten knyttet til fibromyalgi: ” fibrotåke «

Dr. Jacob Teitelbaum svarte,

«Fibrotåke» er en rutinemessig del av fibromyalgi. Det er forbundet med problemer med korttidshukommelsen, samt vanskeligheter med å finne ord og substitusjon. Heldigvis forbedrer den mentale funksjonen seg sammen med energi og smertelindring ved bruk av «Shine protokollen.» Det kan være skummelt og noen ganger er folk med «fibrotåke» redd for at de utvikler Alzheimers. Men dette er to forskjellige ting. «Fibrotåke» er når du glemmer hvor du forlot nøklene. Alzheimers er når du har glemt hvordan du skal bruke nøklene.

Er fibrotåke virkelig?

De rundt deg kan fortelle deg at dine hukommelsesproblemer er bare en fantasi i hjernen din. Men nyere studier avslører nå at hukommelsesproblemer og fibromyalgi synes å gå hånd i hånd.

En studie utført ved University of Michigan i 2002 undersøkte kognitive evner ved fibromyalgi pasienter og ”friske” pasienter. Innvolveringen krevde 69 pasienter, og i denne studien ble deltakere satt til å utføre en rekke kognitive tester. Ved gjennomføring av studien, ble fibromyalgipasienter funnet å utføre dårligere på alle testene sammenlignet med friske pasienter i samme alder. Fibromyalgipasienter utførte omtrent på samme kognitive nivå som folk som var mer enn 20 år eldre enn dem. Denne studien tyder på at hukommelsestap er en del av  fibromyalgi.

Hva er årsaken til hukommelsestap ved fibromyalgi?

Når hukommelsestap ved fibromyalgi var forelå bevist, etterlot det mange spørsmål om hvorfor fibromyalgipasienter opplever disse symptomene.

Kronisk smerte:

En studie utført ved Northwestern University har funnet en link mellom kroniske smerter og hukommelsestap. Bildestudier utført på kroniske smertepasienter viste en 25% økning i pre-frontal cortex aktivitet, sammenlignet med friske kontroller. Pre-frontal cortex er også ansvarlig for å hjelpe hjernen din til å beholde ny informasjon og kortsiktige detaljer. Men når smertersymptomene ble redusert hos disse pasientene, reduserte aktiviteten i pre-frontal cortex, og minnet faktisk forbedret. Dette støtter teorien om at smertene kan ha en betydelig rolle å spille i fibromyalgipasienters hukommelsestap.

Søvn og Minne:

Det synes også å være et bindeledd mellom søvnvaner, hukommelse og kognisjon. Studier har vist at folk er i stand til å huske informasjon bedre hvis de har en periode med fredfull søvn i mellom studier og tilbakekalling. Denne effekten har blitt kalt ”søvneffekten.» Fordi fibromyalgipasienter ofte lider av forstyrret søvnmønster, kan søvnens effekt på hukommelsen bli sterkt redusert hos fibromyalgipasienter. Særlig søvnforstyrrelser som søvnapné, kan redusere din evne til å beholde og huske ny informasjon.

 Overvinne hukommelsestap: Tips for bedre kognitivitet

Selv om hukommelsestap kan være ganske opprørende, trenger det ikke å være et faktum når det gjelder fibromyalgi. Det er noen ting som du kan gjøre for å bidra til å forbedre din hukommelse og samtidig beholde kontrollen over dine symptomer.

Læringsstrategier er en flott måte å hjelpe hjernen å huske informasjon og detaljer. De gir deg en mer organisert måte å lagre og hente informasjon på. Noen effektive læringsstrategier inkluderer:

Assosiasjoner:

Når du lærer nye opplysninger, prøv å danne assosiasjoner mellom individuelle detaljer. For eksempel, hvis du prøver å huske noen som heter Vår, forestill deg at de står blant blåveis eller tulipaner.

Innøving:

Innøving er en fin måte å forbedre din hukommelse. Bare øv det du trenger å huske noen ganger over. Dette vil hjelpe hjernen til å lagre informasjonen, og merke den for enkel gjenbruk.

Visualisering:

Huske ord eller opplysninger er vanskelig fordi de er abstrakte. Prøv å forestille deg et bilde av hva du trenger å huske i stedet.

Hjernetrim:

Akkurat som kroppen din trenger trening, så gjør hjernen din! Prøv å trene hjernen din litt hver dag, ved å fylle hjernenøtter og kryssord eller spørsmål. Finn en aktivitet du liker og hold deg til det!

Unngå Visse medisiner:

Dessverre, visse medisiner ser ut til å påvirke direkte på minne. Ved å identifisere hvilke av dine medisiner påvirker kognisjon, kan du hjelpe til å minske dine kognitive vansker. Medisiner som er kjent for å påvirke minne inkluderer:

benzodiazepiner

trisykliske antidepressiva

første generasjons antihistaminer (for eksempel Benadryl ®)

Hvis du tar noen av disse medikamentene, og de synes å påvirke hukommelsen, snakk med legen din. Legen kan være i stand til å foreslå en alternativ medisin.

 

Her vet jeg fler vil kjenne seg igjen.. Vi er ikke gale;)

Informasjonen er oversatt og hentet HER.

Reklame

5 tanker om “Fibrotåke! Fibromyalgi og kortsiktig hukommelsesvikt”

  1. Godt å vite at hukommelses-svikt har med fm å gjøre. Konsentrasjonen er noen dager helt på trynet ja. Kjenner meg godt igjen. Du har funnet så mange flotte linker ang fm. Legene i sør-Rogaland vil ikke godkjenne fm. Fått høre slikt som: Det er kun psykisk, det er en utelukkelsesykdom, FM t er spenninger… Måtte finne ut hva jeg feilte og hvor jeg kunne få diagnose helt selv. Fikk 100 % uføretrygd til slutt. Har operert vekk alle lymfekjertlene i underlivet og, så den treningsform som passer de fleste med FM : Gåing, passer ikke så godt for meg. Har en fantastisk mann som lokker meg ut på fototurer, kayakkpadling osv innimellom. Han burde fått medalje, eller helst lønn for det han gjør for meg. For hos legene har jeg ikke fått særlig hjelp frem til nå.
    Lykke til videre med bloggen din. Den er til stor hjelp og inspirasjon.

    1. Det er så tragisk med all forskning som foreligger så burde det jo ikke være noen tvil om at sykdommen eksisterer. Godt du har fått ro nå, ja en god mann er alfa omega! Godt å høre han stiller opp:) Tusen takk:)

  2. Haha! Så godt det finnes svar på det meste:) Jeg merker det meget godt i allefall! Hukommelse er oppskrytt:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s