Fibrojonetta

Forskjellige fibromyalgismerter del 2.

Forskning!

Smerter fra topp til tå

Hvordan kan du ha smerte fra topp til tå? Forskning viser at smertens styresystem i huden, ryggmargen og hjernen hos fibromyalgipasienter er overbelastet, og legger det til grunn for hvorfor man verker over alt.

Det sentrale nervesystemet (hjerne og ryggmarg) antas å være en viktig aktør i å forårsake din FM smerte, men det er ikke den eneste. Huden ser ut til å bidra til smertene også. Seong-Ho Kim, MD, og ​​kollegaer i Sør-Korea, tok små biopsier av perifere vev fra en gruppe av FM pasienter og sammenlignet resultatene med ”friske” prøver.

De fleste av FM pasienter viste forstørret eller ballongformede Schwann – celler som omgir nervefibrene. Schwann cellene er en del av immunforsvaret og omfatter alle fibre som strekker seg fra ryggmargen til perifert vev, for eksempel huden din. Disse nervefibrene sender informasjon fra vev til ryggmargen, og vice versa.

Under normale situasjoner, skal Schwann celler gi ernæringsmessig støtte og beskyttelse for nervene. Men husk de er en del av immunsystemet ditt, og utfører konstant oppmåling for å sørge for at ingenting skjer som kan være truende for kroppen din. Disse cellene er rustet til å reagere raskt på noe som ikke er helt riktig!

Forstørrede Schwann celler representerer en aktivert tilstand vanligvis utløst av infeksjoner og vevsskade. Når de aktivert, skiller de ut smertefremmende stoffer, kalt cytokiner, for å rydde opp i rusk fra vevskade. Likevel er opplagt vevsskade ikke tydelig i FM. Imidlertid har cytokin nivåer i huden av FM pasienter har vist seg å være forhøyet når de undersøkes under kraftig forstørrelse av et elektron mikroskop. Disse kjemikaliene kan forårsake smertefulle hudirritasjoner.

Vanligvis skal det sentrale nervesystemet (spesielt ryggmargen) filtrere ut antall signaler som reiser til de små nervene i huden. Men dette smertefiltreringssystemet i ryggmargen fungerer dårligere hos mennesker med FM.

Kims forskerteam har mistanke om at altfor mange signaler reiser til de ørsmå nervene i huden, forårsaker fibrene til å bli overstimulert. Schwann cellene forsøker å holde tritt ved å fjerne ut avfallsstoffer og gir næring til nervefibre, og i prosessen, de blir forstørret.

Men det virkelige spørsmålet er, hvordan de store Schwann cellene forholder seg til smerten din? De skiller ut smertefremmende cytokin stoffer som irriterer nærliggende nervefibre. Som et resultat, sitter du igjen med svie, kløe i huden, selv om det ser normalt ut. De irriterte nervefibrene i huden begynner videresending av signaler tilbake til ryggmargen, «Au hjelp meg ut!» men dette gjør bare vondt verre i ryggmargen.

Ryggmarg Opioider

Når man opplever fibrosmerter, ville man tro nervecellene i ryggmargen og hjernen vil frigjøre mange opioid-liknende smertestillende stoffer for å få symptomene dine under kontroll. Noen som jobber under denne antakelsen er James Baraniuk, MD, Georgetown University, og Daniel Clauw, MD, ved University of Michigan i Ann Arbor, har målt nivåene av enkefaliner i spinalvæsken hos fibromyalgipasienter. Enkefaliner er naturlig produserte endorfiner, som ligner på opioider. Resultatene i fibrogruppen ble sammenlignet med ryggpasienter (regional smerte) og ”friske”.

Konsentrasjonen av enkefaliner i fibromyalgi gruppen var nesten firedoblet større enn hos ”friske” og tre ganger høyere enn ryggpasientene. Dette betyr at ryggmargen skiller ut naturlige opioid-lignende stoffer i et gyldig forsøk på å i mestre din smerte, men det er bare ikke nok.

Opioidreseptorer i hjernen

Du lurer kanskje på om den høye konsentrasjonen av opioid-lignende stoffer i spinalvæsken (som bader hjernen) ikke er skikkelig aktiviserende på de smertestillende sentre i hjernen din. Tross alt, gitt de høye konsentrasjonene av spinalopioider, bør du ikke ha noen smerter overhodet.

Clauw`s team målte antall reseptorer områder i hjernen som opioid-lignende stoffer målet å sette ut smerten. Han sammenlignet en gruppe fibromyalgi pasienter til en gruppe ”friske” pasienter ved hjelp av en avbildning av hjernen – kalles positronemisjonstomografi (PET)

De opioide reseptorer i hjernen var nesten helt okkupert i FM pasienter, særlig i de områdene som er kjent for å regulere smerte. Så høyere antall av enkefaliner (opioid-lignende stoffer) i spinalvæsken synes å være riktig på hjernens reseptorer til å kontrollere smertene.

Hvorfor har du vondt?

Hvis du produserer nok av opioid-lignende enkefaliner og de aktiverer en smertelindrende reseptor i hjernen din, hvorfor får du fortsatt vondt? Forskere vet ikke alle detaljene, men de foregående funnene gir viktige ledetråder.

Studier i huden impliserer det som en potensiell kilde til kontinuerlig smertesignaler til ryggmargen og cytokiner produsert av de forstørrede Schwann cellene forårsaker lokal irritasjon. Betydelige økninger av opioid-lignende enkefaliner i din spinalvæske kan gjøre mer enn å treffe de sentrene i hjernen for å gi smertelindring. De kan også aktivisere dine immunceller til å produsere smerte-fremmende cytokiner. En fersk studie av cytokinnivåer i spinalvæske av fibromyalgipasienter støtter denne teorien. En smerte-produserende cytokin ble funnet å være økt.

Kroppen jobber overtid for å bli kvitt din smerte, og det er ingen tvil om at du har vondt fra topp til tå, inkludert huden din. Men altfor mange smerte-fremme cytokiner synes å være produsert av opioid-relatert prosesser. Dette betyr at kroppens forsøk på å lette ubehag slår tilbake (f.eks smertefremmende cytokiner vinner opioider), fører til mer smerter

 

 

Jeg synes det er spennende lesning da jeg i mange år har hatt denne type fibrosmerte. Beklager hvis det er dårlig oversatt – les artikkelen HER.

 

I helgen er det hyttetur og bare 2,5 uker til en uke i Egypt :)- hvil dere, sov mye og ha en strålende helg:)

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s