Fibrojonetta

Fibromyalgi og Brystsmerter?

Hvis du har fibromyalgi har du kanskje lagt merke til at du ofte føler intens smerte i brystkassen og brystet. Denne verkende og stikkende smerten er svært vanlig ved fibromyalgi og kan virkelig påvirke din livsglede. Hvis dine brystsmerter gjør det vanskelig for deg å fullføre arbeidet, få en god natts søvn, eller puste dypt, er det viktig å kontakte helsepersonell. Brystsmerter ved fibromyalgi er vanligvis ikke noe å bekymre seg over, men noen ganger kan det tyde på andre problemer.

Costochondritis: ett smertefullt problem

De brystsmerter som er forbundet med fibromyalgi blir referert til som costochondritis. Det er en betennelse i brusken som binder ribbeina til brystbenet. Det er denne betennelsen som forårsaker de skarpe brystsmertene inne i brystveggen. Smerten av costochondritis ligner ofte på smerten av kardiale problemer, blant annet hjerteinfarkt og hjerneslag. Dette kan være ganske skremmende for noen pasienter, men costochondiritis forårsaker sjeldent eventuelle fysiske komplikasjoner.

Costochondritis rammer ca 60% til 70% av fibromyalgipasienter. Costochondritis hos kvinner er veldig vanlig, spesielt hos kvinner i alderen 20 og 40 år. Costochondritis ribbenssmerte kan vare i uker og måneder, og kan dukke opp igjen med ulike intervaller i hele sykdomsbildet. Costochondritis kan også påvirke de som ikke har fibromyalgi og er ofte et resultat av brystskade eller treningsrelaterte skader. Faktisk er det antatt at ca 10% av befolkningen har costochondiritis.

Hvor kan man ha Costochondritis?

Costochondritis påvirker krysset mellom ribbeina og brystbenet. 7 biter av brusk fester ribbeina til brystbenet, og costochondiritis forårsaker denne brusken til å bli betent og sår. Hvis du har costochondiritis, vil du kunne føle smerte ved bevegelse av overkropp eller når du berører ribbeina. Vanligst er smerte følte på venstre side av brystet, men brystsmerter på høyre side, eller på begge sider, kan forekomme.

Enhver en av de 7 bruskpunktene kan bli påvirket av costochondiritis. 90% av personer med costochondritis lider av mer enn bare ett betent knutepunkt. Ved alvorlig costochondritis, kan alle 7 punktene være betent. Denne betennelsen forårsaker smerte på fremre (foran) brystveggen, som kan merkes når du flytter og når du trykker på ribbeina. Vanligvis blir annet til femte ribben berørt, men det er også vanlig for det sjette ribben å bli berørt.

Hvordan oppleves Costochondritis smerten?

Costochondritis- smerter er ofte beskrevet som en stikkende eller verkende smerte i ribbeina. Denne smerten kan vokse og avta, noen dager vil det være verre, mens andre dager vil det være mye bedre. Den kraftige smerten forårsaket av costochondritis begynner vanligvis i brystet. Denne smerten kan så stråle utover, angripe skuldre, nakke og øvre del av magen. Costochondritis smerte kan vare over lengre tid og kronisk costochondritis er ikke uvanlig. Imidlertid bør mesteparten av smerten være borte innen 6 måneder til ett år fra symptomdebut.

Symptomer på Costochondritis

Hvis du har fibromyalgi, være på utkikk etter disse costochondritis symptomene:

 • skarp, stikkende smerte i fronten av brystet
 • ribben som er sår ved berøring
 • smerter på venstre eller høyre side av brystet
 • øvre bryst smerter
 • brennende smerter i ribbeina
 • smerter som stråler opp på baksiden av nakke og skuldre
 • smerter i brystet når du nyser eller hoster
 • smerte som øker med aktivitet, anstrengelse, eller dyp pusting
 • smerte som synker med hvile, bevegelse, eller langsom pust

 

Costochondritis er også assosiert med andre, sekundære symptomer. Disse inkluderer:

 • rask puls
 • uregelmessig hjerterytme
 • kortpustethet eller pustevansker

 

Hvis du opplever noen av disse symptomene er det viktig å kontakte helsepersonell for å utelukke eventuelle andre sykdommer.

Årsaker til Costochondritis i Fibromyalgi

Til dags dato, de spesifikke årsakene til costochondritis er ukjent, men forskerne tror at en rekke faktorer kan spille en rolle i utviklingen av sykdommen.

Gjentatt Aktivitet: Gjentatte aktivitet kan være ansvarlig for brystsmerter for mennesker med fibromyalgi. Sitte ved en pult eller lener seg frem over en datamaskin i lange perioder av gangen setter ofte stress på musklene i brystet. Personer med fibromyalgi har allerede overfølsomme muskler, og denne repeterende aktiviteten kan forverre smerter i brystkassen, å forårsaker da costochondritis.

Ømme punkter: De ømme punktene som er til stede ved fibromyalgi kan være ansvarlig for å forårsake costochondritis hos fibromyalgipasienter. Ømme punkter ligger like til venstre for brystet, under kragebeinet. Disse ømme punktene kan være årsaken intense smerter i bryst regionen.

Muskelsmertesyndrom: Mange fibromyalgipasienter har også muskelsmertesyndrom, en sykdom som får fram smertefulle triggerpunkter i hele kroppen. Costochondritis kan være et resultat av triggerpunkter som har utviklet seg i ribbensområdet.

Infeksjon: Sjeldent, kan costochondritis være forårsaket av øvre luftveisinfeksjoner eller ikke-allergisk rhinitt. Disse forholdene kan føre til lange perioder med repeterende hoste. Denne hosten kan gi stress og belastning på brusk som forbinder ribbena med brystbenet, og forårsaker stadige brystsmerter.

Effekten av Costochondiritis ved Fibromyalgi.

Costochondritis kan forverre symptomene på fibromyalgi. Fibromyalgi hemmer ofte din evne til å delta i visse aktiviteter eller sitte i visse posisjoner i lange perioder. Fordi costochondritis forårsaker en slik intens brystsmerte, er det ofte vanskelig eller umulig og sove. Den forårsaker forstyrrelser i søvn og kan føre til søvnløshet. Costochondritis ”funksjonshemming” er ikke uvanlig, spesielt hos fibromyalgipasienter.

Det er viktig at hvis du opplever noen type brystsmerter som du straks oppsøke lege for å få riktig diagnose!

 

Håper dette var til hjelp for dere, det er ikke farlig og veldig vanlig. MEN HUSK: ring alltid lege ved akutte brystsmerter.

 

Informasjonen er oversatt og hentet HER.

Reklame

13 tanker om “Fibromyalgi og Brystsmerter?”

 1. Hei
  Jeg har fått veldig sterk bryste smerte i over et år. Jeg har fibromialgi men jeg trodde det er angst.
  Det var veldig god forklaring, jeg har det akkurat samme. Skal til fastlege, håper jeg får hjelp.
  Veldig bra innlegg med masse informasjon.
  Tusen takk.

 2. Takk formerer interresant info. Fikk konstatert Fybro for 40 år siden. Fikk kontakt med overlege Helge Stormorken på gamle Rikshospitalet, og fikk den gang sprøyter med ulike virkemidler. Så ble jeg og 84 andre operert på den gang Ring Senteret , da han mente det skyltes fett kuler. Jeg fikk fjernet to kuler store som appelsiner på hver side av korsryggen, og det hjalp ingen ting. Snarere tvert imot. De sa at de andre kunneegynne i jobb igjen. Har slitt med senebetennelse, frosen shoulder, Arthrose, og Psoreartritt også i mange år. med store smerter , og mye plaget av psoriasis under og på føtter og ben, hode og inne hender. Hjerteinfarkt i 2001, og stentet. Har hatt søvnproblemer, depresjoner, vondt i brystmuskulaturen, nakke, hodet, rygg, lysk, knær og egentlig over alt i alle disse år. Fikk være med på ulike medisiner på Diakonhjemmet, der er det engler som jobber, men etter bivirkninger tør jeg ikke det. Hatt tørrhoste lenge, og trodde det var bivirkninger på hjertemedisin, men kanskje det er brystsmerter som fororsaker dette? Går og sykler mye, svømmer og alt dette er deilig , selv om det koster mye smerter og tårer, og må hvile. Er så lei av og hvile. Vondt når jeg står, sitter, ligger, går og hva i all verden gjør man da? Spiller skuespill overfor barn og barnebarn, for jeg er redd for at vi ikke-får passe de og de er hjertene mine. Jeg har ingen råd til noen, da jeg ikke blir bedre selv, men tror på trening og om mulig positive tanker og fine opplevelser. Mest av alt har jeg det best sammen med barn og barnebarn, men de lever sitt liv og vi ser de ikke ofte. Det sliter på meg PGR av savn, og særlig etter min søster døde. Da blir savnet større. Så jeg tror ulike psykiske og fysiske skader og opplevelser er med på å forsterke Fybro, og omvendt. Med å slite med å komme opp av en stol, seng , ut av en bil er greit nok, men dette å bli så fort sliten tærer på meg, og igjen min mann. Har også vært kvass og ufin i ord ovenfor de jeg elsker over alt i universet, og det tærer på meg hver dag. Så livet er skjønt, men kunne vært bedre, men andre har det mye verre, og noen blir borte alt for tidlig, så jeg klager ikke, skulle bare så inderlig ønske at noe kunne hjelpe med dette vemmelige her. Jeg er nå 67 og har som sagt slitt med dette i mange år også før jeg fikk diagnosen, og nå må jeg med hånden på hjertet si at jeg sliter og er Så sliten. Men dette er livet, så sånn er det bare. Ønsker alle som sliter med dette et godt som mulig liv, og tenk mer på dere selv. Selv er jeg en som alltid sier ja og tenker på andre, men begynner å bli lei av det også. Til slutt, Helge Stormorken sa at han hadde forsket på dette lenge, og skrevet bøker, og han sa det mest sannsynlig stammer fra de Britiske Øyer. Min mor var Engelsk med Skotske aner og også Irske. Med vennlig hilsen og positive tanker, Esther

 3. Tusen takk for masse god info!

  Du har ikke noen forslag til smertestillende også vel?
  -Jeg har bare fått beskjed av legen om å gå hjem og hvile…

  Jeg kan ikke bruke Parasett eller paralgin eller andre medisiner med parasetamol i, pga gallestein. -Parasett gjør at gallen trekker seg sammen og da får jeg vondt, uten parasett har jeg så godt som ingen galleplager! -Å deilig er det! 😉

 4. Tusen takk for en flott informasjon.Selv har jeg i mange år hatt smerter i bryst og øvre del av nakke/rygg.Noen ganger så har det vært så ille at jeg trodde det var hjerte innfarkt.Men det var det nå takk og lov ikke
  Og det stemmer med det å sitte eller stå litt fremoverbøyd blir mye verre
  Slik som å bruke data eller stå å vaske opp.

  Kanutten.Jeg synes veldig synd på deg som har så små barn.Jeg har i uker og noen ganger mnd ligget rett ut.Når man er så sliten at man ikke orker gå på wc,da er man hjelpesløs altså
  Jeg og har veldig mye smerter i ben og armer og fingrene.
  Men jeg har nesten ikke muskler igjen heller
  Har noen her prøvet LDN.For noen så har det blitt redningen.Selv kan jeg ikke bruke det,for jeg bruker Norspann plaster
  Ønsker alle lykke til videre i hverdagen

  1. Det jeg gjør er yoga øvelser og pusteøvelser. Det letner smerten litt, men er det akutt må du oppsøke lege. Brystsmerter skal taes alvorlig så ville snakket med legen om det skjer igjen:-)

 5. Hei,jeg er mye plaget med dette du skrev om i brystet og jeg har det konstant på venstre side og tilogmed bak på ryggen fram til ryggraden,det er sååå smertefult og slitsomt:)Har også begynt å hovne opp i muskel/sene rett før kne og sliter med smerter i beina,armene og øverst i magen:))Har vært veldig ille nå ett halvt år og er dønn utslitt og vært mye redd pga disse smerten så jeg har utviklet sykdomsangst i tillegg til fibron,jeg er 39 år og 4 barns mor,minste er 2 år nå og eldste er 18.Håper att dette vil gi seg snart da jeg har såå vondt i ryggen når jeg står opp om morran og verkinga i brystet går helt ut i puppen.Fikk diagnosert fibro når jeg var 30 så snart 10 år siden,men så ille som nå har jeg aldri vært før…Venter på en opptur nå og er glad jeg leste på siden din og fikk bekreftet att dette var normalt ved fibro:))Tusen takk for en flott side og jeg følger med videre:))Line

 6. Takk for at jeg fant deg her! Her var mye fibro-lesing. Legen min mener at jeg kan ha FM, men må enda vente en stund og se hvordan det går videre. Har vært sykmeldt pga senebetennelse i begge armer og hender siden juni og har i det siste begynt å verke/brenne i hofter/kne og ankler i tillegg til armene…. Vet jo ikke enn om det er FM, håper virkelig det ikke er det…. Veldig bra blogg uansett! Synes det virker om det er lite stoff om FM på nettet så det var greit å finne denne bloggen! Takk for mye bra info.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s