Fibrojonetta

Årsaken til Fibromyalgi?

Spørsmål: Hva er årsaken til Fibromyalgi?

Jo mer jeg prøver å lære om årsaken til Fibromyalgi, jo mer forvirret blir jeg. Noen kilder sier det er forårsaket av autoimmune sykdommer, noen sier det er arvelig, noen sier det er på grunn av et virus eller en nakkeskade- kosthold eller kronisk stress, og nylig fortalte noen meg at det er forårsaket av depresjon.

Hva er egentlig årsaken til fibromyalgi?

Svar:
Som du har sett, det er ikke et enkelt svar å finne! Faktisk har forskere søkt svaret på «hva som forårsaker fibromyalgi» i flere tiår.

Vi har ennå ikke fått svaret, men forskerne mistanker sterkt et par ting:

Fibromyalgi er sannsynligvis forårsaket av en kombinasjon av ting referert til som «årsaksfaktorer» i stedet for «årsaker».
Det er sannsynlig at flere kombinasjoner av årsaksforhold kan resultere i sykdom.
Det er trolig en genetisk disposisjon, men ikke en faktisk arvelig årsak.

I tillegg til genetisk predisposisjon, kan årsaksfaktorer inkluderer:

  • Autoimmune sykdommer, slik som lupus og reumatoid artritt
  • Kronisk smerte
  • Traumatiske skader
  • Kronisk stress
  • Søvnforstyrrelser
  • Virus eller bakteriell infeksjoner
  • Store hormonelle hendelser

Noen av disse forholdene kan øke risikoen for å utvikle fibromyalgi gjennom kroniske smerter. Noen undersøkelser tyder på at når smertenesignalisene stadig bombarderer hjernen, gjør de fysiologiske endringer i hvordan hjernen behandler smerte, og disse endringene kan føre til fibromyalgi.

Visse autoimmune sykdommer kan også omfatte uidentifiserte faktorer som gjør fibromyalgi spesielt sannsynlig.

De andre mulige årsaksfaktorer som er oppført alle representerer betydelige kilder til fysiologisk stress på kroppen.

Flere forskjellige kombinasjoner av årsaksfaktorer antas å resultere i fibromyalgi. For eksempel kan en person utvikle det plutselig etter en bilulykke mens en annen kan utvikle det gradvis som følge av livslang søvnforstyrrelser, et par år med en autoimmun sykdom, og utbruddet av overgangsalder.

Du vil merke at depresjon ikke er på listen. Ideen om at fibromyalgi er en type depresjon eller resultater fra depresjon er utdatert, men dessverre ikke alle leger har oppdatert sin tenkning.

Det er sant at i henhold til studier, er folk med fibromyalgi ofte deprimert, og forekomst av depresjon er høyere i oss enn hos personer med andre smertefulle tilstander, som for eksempel revmatoid artritt. Imidlertid kan dette være på grunn av ting som: noen vanlige underliggende fysiologi mellom fibromyalgi og depresjon (for eksempel ubalanser av visse nevrotransmittere), vanskeligheten av å behandle fibromyalgi, og nivået av vantro i og hån for sykdommen i det medisinske miljøet og omverdenen.

Så langt, vet vi ikke hva, eller om noen, hvilke årsak påvirkninger har på tilstanden og om å identifisere årsaksfaktorer kan veilede til riktig behandlingsvalg. Forskere i dag arbeider med riktig identifikasjon av undergrupper av fibromyalgi pasienter for å hjelpe med forskning og behandling, og som vil tillate dem å eventuelt se på fellestrekk, som for eksempel årsaksfaktorer, innenfor hver undergruppe.

 

Info er oversatt og hentet HER.

1 tanke om “Årsaken til Fibromyalgi?”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s