Fibrojonetta

Pusteproblemer for fibropasienter?

Henger litt på forrige innlegg ang brystsmerter og pust.

Fibromyalgipasienter rapporterer ofte at de har problemer med å puste eller ta dype åndedrag. Kombinert med de mange andre fibromyalgisymptomene som ofte oppleves, som f eks kronisk hodepine, er i tillegg pusteproblemer en ting du ikke ønsker å forholde deg til.

Men hvorfor kan det være vanskelig for fibromyalgipasienter å puste og hvorfor påvirker det dine andre symptomer?Å kunne de svarene og lære hvordan en kan lindre pusteproblemer kan hjelpe deg med å bedre pusteproblemene igjen.

Hvorfor har du pustevansker?

Studier har vist at kortpustethet, eller følelsen av et sterkt behov for mer luft, er vanlig hos fibromyalgipasienter. En studie fra 2001 i Journal of Muscoskeletal Pain fant man at 50% av fibropasientene rapporterte kortpustet, en tilstand som også kan kalles åndenød. Men studien fant også ut at volumet av inhalert luft var den samme for de 35 kvinnelige fibropasientene og de 20 friske pasientene som deltok i studien. Dette gjaldt mens deltagerne ble testet ved både trening og i ro. Forfatterne spekulert i at følelsen av å være andpusten tross for å ha en normal mengde oksygen kan være relatert til smerte i brystveggen. Men det er desverre ingen bevis for å ”backe” denne hypotesen opp.

En annen teori om hvorfor fibropasienter oppfatter manglende pust når de faktisk ikke opplever det ble lagt frem i en 1989 rapport som dukket opp i Journal of Internal Medicine. Rapporten foreslo at hjernestammens abnormiteter kunne redegjøre for åndenød. Igjen var det lite bevis for å støtte teorien, det ble imidlertid i en rapport publisert i 2000 i Arthritis og Rheumatism dokumentert lav blodgjennomstrømning i hjernestammeregionen hos pasienter med fibromyalgi.

En annen idè er at det kan skyldes en mangel i skjoldbruskkjertelen, og hormonregulering. Dette resulterer i svakhet i pustemuskulaturen, inkludert diafragma(mellomgulvet) og diafragmanervene som regulerer sammentrekninger av mellomgulvet. Nervene sender ikke sterke nok signaler til mellomgulvet, og vil svekke dens evne til å kontrahere normalt.

Kaotisk Pusting

Kaotisk pusting er en av de ondskapsfulle syklusene som fibromyalgipasienter kan oppleve. Det finnes rapporter som hevder at mer enn 50% av pasienter med fibromyalgi opplever ujevne pustebevegelser.

Generelt har fibropasienter en tendens til å ta veldig små, raske åndedrag, kun ved hjelp av de små musklene i brystet. Dessverre, klarer ikke de fleste som puster på denne måten å innse det og derfor er det vanskelig å praktisere langsom, dyp pusting, der man bruker de store musklene i buken, som vanligvis er en mer ønskelig metode for å puste. Mens dyp abdominal pust har en beroligende effekt på en vil overfladisk og ujevn pust gjøre at folk føler seg anspent og engstelig, noe som kan forverre din fibromyalgismerte. Det kan også forverre søvnforstyrrelser.

Denne tendensen til å ta bare overfladiske åndedrag kan være et resultat av smerter i brystkasse eller brystet. Følelsen av en stikkende smerte hver gang du tar et dypt pust ville åpenbart være avskrekkende, enten bevisst eller ubevisst, når man skal puste dypt.

Behandlinger

Lære å puste riktig er et godt skritt i riktig retning for å lindre dette problemet. Alle tror de vet hvordan de skal puste fordi vi alle gjør det hele tiden, men de fleste av oss puster faktisk feil vei. Når du tar et dypt pust, bør magen utvide seg, i stedet for å suge den innpå den måten de fleste gjør.

 

Prøv denne øvelsen for å få puste på riktig måte:

 

Legg deg ned på ryggen i en komfortabel stilling.

Plasser hånden din på magen, rett under navlen.

Pust dypt inn gjennom nesen og hold pusten i et øyeblikk

Sakte pust ut gjennom nesen

Når du tror du har sluppet ut all luft, åpne munnen og slipp resten ut.

 

Hvor mye luft ble sluppet ut når du utåndet andre gang? Hvis det var noe, er sjansene for at du ikke bruker full effekt av mellomgulvet (muskelen ved foten av lungene) når du puster inn, noe som betyr at du puster ”overfladisk”. Når du puster «fra magen» og bruker mellomgulvet, får kroppen mer oksygen og kan kvitte seg med flere avfallsstoffer.

I østen lærer man at kroppens flyt av energi, eller chi, kan blokkeres av uriktig pusteteknikker. Qi Gong (uttales «Gee gung») betyr pustekraft, er et system av øvelser for å bedre pusten og kroppens flyt av chi. Læring av Qi Gong kan være gunstig for fibropasienter som har pusteproblemer.

 

Infoen er oversatt og hentet HER.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s