Fibromyalgi

Menn med Fibromyalgi!

Fibromyalgi blir ofte sett på som en «kvinnesykdom,» men menn kan ha fibromyalgi dem også!

Menn med fibromyalgi er definitivt i mindretall – kvinner gjør opp om lag 90% av tilfellene – men det betyr ikke at diagnosen ikke kan fastslåes hos menn. National Fibromyalgi Association anslår at 10%, som da betyr en million mennesker –  lever med sykdommen, så hvorfor skulle det ikke være menn også.

Selv om likestillingen har kommet langt, vet man mye mer om hvordan fibromyalgi påvirker kvinner. Mange studier er gjort med utelukkende kvinnelige deltakere, og de fleste leger har mye mer praktisk erfaring med kvinnelige fibromyalgipasienter.

Mange mennesker og enda noen leger tror feilaktig at menn ikke får fibromyalgi! Dette kan forårsake spesielle problemer for menn som lever med det, både i å få en diagnose og å finne støtte. Samfunnsmessige forventninger og stereotyper av menn utgjør sine egne problemer i tillegg.

Hormonelle forskjeller.

Den mest åpenbare forskjellen mellom fibromyalgi hos menn kontra kvinner er hormonelle. Hos kvinner er det ofte knyttet til menstruasjonssyklusen, og hormonelle hendelser som overgangsalder eller hysterektomi kan utløse symptomer.

Riktignok har ikke menn slike åpenbare hormonelle hendelser å fokusere på. Så langt har studier for å undersøke mannlige hormonelle svingninger eller uregelmessigheter i fibromyalgi – slett ikke har blitt gjort, så vi vet ikke hvilken rolle, eller om de har noen rolle, disse hormonene spiller. Generelt har vi bevis for at mannlige hormoner påvirker smerter på bestemte måter.

Testosteron, det viktigste mannlige hormonet, antas å spille en gunstig rolle når det gjelder smerte generelt. Forskning antyder at det kan bidra til å forebygge muskel trøtthet, og i kombinasjon med et bestemt protein, kan bidra til å reparere musklene etter trening. Mannlige hormoner kan også modulere andre biologiske prosesser knyttet til tretthet og smerter.

Vi vet også det er kjønnsbaserte forskjeller i stresshormonet kortisol, som forskning antyder er lav ved fibromyalgi. En studie publisert i Health Psychology i 2008 viste at kortisolnivå var annerledes i lykkelig gifte kvinner enn hos sine ulykkelig gifte kolleger, mens menn ikke stiller noen forskjeller basert på ekteskapelig lykke. Forskere spekulerer i at dette kunne forklare hvorfor tilstander som involverer lav kortisol er mer sannsynlig hos kvinner.

Hjernen.

Hjernene til menn og kvinner er ikke identiske. En forskjell som kan påvirke hva fibromyalgi er som for hvert kjønn er nevrotransmitteren (kjemisk budbringer) serotonin.

Serotonin antas å spille en nøkkelrolle i fibromyalgi. Dens områder av innflytelse er smerter, søvn, angst og depresjon. Noen undersøkelser tyder på at serotonin-systemet fungerer forskjellig hos menn i forhold til hos kvinner.

En 2008 studie, publisert i NeuroImage viste at menn har færre serotoninreseptorer (hjerneceller som reagerer på det) enn kvinner. Men prosessen med reopptak – som i hovedsak er «resirkulering», slik signalstoffet kan brukes igjen – kan være mer effektiv hos menn.

Legemidler som reduserer reopptak blir ofte foreskrevet for fibromyalgi. De kalles SSRI (selektive serotonin reopptakshemmere) eller SNRI (serotonin noradrenalin reopptakshemmere. To av de tre medikamentene godkjent for denne tilstanden er SNRI – Cymbalta (duloksetin) og Savella (milnacipran).

På grunn av kjønnsforskjeller i serotonin-systemet, har noen leger antydet at disse stoffene BØR testes på menn og kvinner separat. Dette har ikke skjedd ennå, men vi har bevist at menn og kvinner reagerer forskjellig på disse stoffene.

En separat studie publisert i Biological Psychiatry i 2007 viste at å senke kroppens serotonin påvirker ikke menn og kvinner på samme måte. Hos kvinner, forårsaket det forverring i humør og økt ”forsiktig oppførsel”. Menn hadde ikke humørsvingninger i det hele tatt, men ble mer impulsive, sier forskerne.

Slike forskjeller, som vi ikke fullt ut forstår, kan gjøre fibromyalgi vanskeligere å få øye på for leger som er vant til å se affektive problemer i sine kvinnelige pasienter.

Er søvn viktigere for menn?

En studie publisert i 2012 i Psicothema har sett på kjønnsforskjeller i de store fibromyalgi symptomene, inkludert smerte, søvn, tretthet, psykiske lidelser, emosjonell nød, og funksjon.

Forskerne fant at søvnkvalitet var den beste avlastningen for smerte hos menn, men ikke hos kvinner.

Fibromyalgi er kjent for å involvere søvnforstyrrelser og ofte overlapper de, en eller flere søvnforstyrrelser. Denne forskningen tyder på at identifisering og behandling av søvnproblemer kan være viktigere for menn.

Vårt samfunn har visse forventninger til menn og konkrete ideer om hva det er å være maskulin. Selv i en to-inntekts husholdning, blir mannen ofte sett på som den primære forsørger. Menn er ment å være hardtarbeidende, tøffe, og uvitende om smerte.

Alle med fibromyalgi har fått den misforståelsen at vi er gale, late eller begge deler. Når en mann har en ødeleggende smerte tilstand, kan folk også se ham som svak og tenker spesielt stygt på ham hvis han ikke har en jobb. Noe som fører til dårlig selvtillit!
Menn med fibromyalgi rapporterer følelsen som de har sviktet som en ektemann, far, og som forsørger. Det er et stort slag for egoet å bli slått ned med hva som ofte regnes som en «kvinnesykdom.»

Det er viktig å huske at sykdom er ikke svakhet. I stedet er evnen til å holde ut og fungere på ethvert nivå når du er syk – det er  enorm styrke.

Husk også at det ikke svakhet å trenge psykisk helse rådgivning til å håndtere disse problemene. Det kan hjelpe deg å overvinne mentale og emosjonelle barrierer bli bedre.

Hvis du mistenker at du har fibromyalgi, ta det opp med legen.

Hvis legen avviser ideen basert på kjønn, kan det hende du må være vedvarende om det eller se en annen lege.

HER finner du en gruppe på facebook for menn med fibro.

 

informasjonen er hentet HER.

Reklame

2 tanker om “Menn med Fibromyalgi!”

  1. Jeg har fibro og jeg er mann. Vil si noen ord. At man ikke kan klare å være den mann man skulle ønske man kunne være for familien, er noe som man bare må akseptere. Man vil neppe noen gang bli 100%, man vil ikke bli den som takler alt og er en solid støtte for familien. Iblant tar sykdommen overhånd. Man må bare akseptere det. Personlig lever jeg på siden av samfunnet på mange måter, og man får et helt annet syn på livet enn hva A4-folk får. Definisjonen av en bra dag for en fibro-lidende er ikke å kjøre rundt i en fin bil og bli sett, men snarere å ha en bra dag. En vanlig person som har morgengruggenhet, kan gange den opp med 10, og så ha den nesten hele dagen, da begynner man å nærme seg det som er fibro. Noen dager er man i god form, og er klar til å erobre verden, men den følelsen varer ikke, man får alltid tilbakeslag.

    Offentlig helsevesen er en vits, ingenting å hente der, så jeg holder meg langt unna. Tar heller ikke medisiner. Satser på mat, trening og ellers det som jeg finner ut er gunstig.

    Det som kan være mest problematisk er det med relasjoner til andre mennesker. Når man ikke har det bra, så klarer man ikke å være strålende utad, og vi lever i et samfunn hvor man skal være blid og positiv hele tiden. Det folk burde innse er at det er ikke farlig å være sint og irritert, det er personligheten i bunn som er viktig.

    Så da blir det gjerne slik at man ikke blir så mye sosial som det man skulle ønske, og man må finne sitt eget liv, og sin egen rytme. Man må bare akseptere at man er den man er, og at mange andre sannsynligvis aldri vil forstå dine problemer.

    Statusjag, karrierejag og materielle goder, tror de fleste fibrolidende er enige om at det viktigste er helsen. Med en slik sykdom får man en mye dypere innsikt og en helt annen innstilling til livet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s