Forskning

Forskning peker på feil i sentralnervesystemet

De fleste av forskningsresultatene for fibromyalgi peker på en feil i det sentrale nervesystemet (CNS), som omfatter hjernen og ryggmargen. Likevel synes det å være en rekke forandringer som skjer i de perifere myke vev (muskler og bindevev) og det perifere nervesystemet som kommuniserer med CNS. Dette dysfunksjonelle samspillet mellom CNS og perifere systemer antas av de fleste etterforskere for å være kilden til de mange spredte symptomer. På en måte kan fibromyalgi anses som en sykdom i CNS(sentralnervesystemet).

Sentralnervesystemet – forskning på fibromyalgi:
Endringer i smerte-relaterte kjemiske sendere har blitt rapportert i spinalvæsken (særlig substans P, nerve – vekst faktor, serotonin, noradrenalin, og kortikotropin er en frigjørende faktor)
Forhøyede nivåer av proinflammatoriske cytokiner, som er stoffer som danner en kommunikasjon mellom kroppens immunforsvar og nevrologiske systemer, har blitt funnet av mange forskergrupper.
Ulike hjernescanningsteknikker utført ved flere forskningssentre har alle vist at blodgjennomstrømningen og metabolske prosesser i hjernen er betydelig forstyrret.

Nesten alle mennesker med fibromyalgi melder om vansker med å sove (f.eks ser det ut som de naturlige prosessene i hjernen som opprettholder søvn blir avbrutt)

  • Det autonome nervesystemet, såkalt «kontrollsenter»  ligger ved foten av hjernen å har som mening å kommunisere med CNS,  for å regulere de perifere vev.  Dette viser avvik hos fibromyalgipasienter.
  • Forskning på det primære smertekontrollsystemet i ryggmargen tilsier at det ikke klarer å filtrere ut eller dempe innkommende skadelige signaler fra perifere vev.
  • Flere forskningsstudier knyttet til hukommelse og funksjonstester viser at personer med fibromyalgi har en nedsatt evne til å konsentrere seg.

Forskningsresultater viser at de perifere vev er også involvert i å produsere symptomer på fibromyalgi:

  • Muskler er ofte tette og stramme med myofascielle triggerpunkter (områder i feks. magen har  muskler som refererer til smerte i andre regioner og forårsaker begrensninger i omfanget av bevegelse)
  • Høye nivåer av et nitrogenoksid-produserende enzym ble dokumentert av et forskerteam til å forklare hvorfor pasienter har intoleranse.
  • Overdrevene nivåer av oksidative kjemikalier som irriterer vevet ble funnet i bindevev i det lille mellomrommet mellom muskelfibrene.
  • Redusert blodstrøm til musklene, samt en reduksjon i antall kapillærer som leverer næringsstoffer til vev ble bekreftet av forskjellige forskergrupper … disse funnene er antatt å være forårsaket av feil i det autonome nervesystemet

Hvorfor eksisterer alle de overnevnte misdannelser ikke på folk med fibromyalgi? Dette er grunnen til forskning på dette området er avgjørende.

Derfor er det også viktig med litt lett trening eller bevegelse i hverdagen for de som klarer det! Jeg har selv tunge tider men det hjelper meg når jeg klarer det:)

Om et par dager reiser jeg på en etterlengtet ferie så det spørs om jeg kommer til å tenke på bloggen så mye da!:) Men håper dere vil lese innlegg som Forstå Fibromyalgi og Diagnostisere Fibromyalgi, hvis dere ikke har lest dem:)

Informasjonen i innlegget er hentet HER.

 

Reklame

2 tanker om “Forskning peker på feil i sentralnervesystemet”

  1. hei ville bare si at jeg synes du er vakker camilla! Jeg synes du har et utrolig pågangsmot, noe seom jeg synes er veldig inspirerende 🙂 stå på!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s