Fibrojonetta, Fibromyalgi

Diagnostisere Fibromyalgi.

Fibromyalgi er jo en ganske kompleks og avansert sykdom – som ikke er lett å påvise. Derimot er det viktig å utelukke andre sykdommer for å kunne sette diagnosen. Her får du noen tips om hva som er «typisk» fibromyalgi og hva som skal utelukkes.

Et typisk trekk ved fibromyalgi er at laboratorietester er normale – eller også kalt negative. Diagnosen må derfor stilles på bakgrunn av klinisk undersøkelse og sykehistorien. Prøver vil vanligvis ikke vise noe unormalt. Under klinisk undersøkelse er det vanlig at FM pasientene er følsomme overfor trykk på særskilte områder på kroppen, kalt ømme punkter.

For å tilfredsstille de tradisjonelle kriteria for FM, må pasienten ha:

 • A. Omfattende smerter i alle fire hoveddeler av kroppen i minimum 3 måneder
 • B. Smerter i minst 11 av de 18 spesifiserte såkalte «tenderpoints» (ømme punkter)

De 18 punktene er vanligvis samlet rundt nakke, skuldre, bryst, hofter, knær og albuer. Man har avdekket at det eksisterer 75 andre tenderpoints, men de er ikke brukt for diagnostisering.

(det er nå snakk om at man skal gå vekk ifra disse «tenderpointsene» men foreløpig blir de brukt, se lenger ned)

Selv om kriteriene fokuserer på tenderpoints, ble det publisert en rapport i 1996 hvor 35 spesialister innen fibromyalgi var enige om at det ikke er absolutt nødvendig å ha de 11 punktene for å få diagnosen. Kriteriene ble opprinnelig nedfelt av hensyn til medisinsk forskning. Mange mennesker kan ha fibromyalgi med mindre enn 11 av de nevnte tenderpoints, så lenge de har omfattende smerter og andre typiske symptomer som vanligvis er forbundet med Fibromyalgi. Disse symptomene er gjerne muskelstivhet, utpreget tretthet, søvnforstyrrelser, kraftløshet, svimmelhet, hodepine og magebesvær.

Ifølge nyere forskning som er publisert i en artikkel i Journal of Clinical Rheumatology, april 2007 [1], forkastes nå teorien om ømme punkter som diagnosekriterium. Det hevdes at disse punktene generelt er ømme for de fleste mennesker.

Ifølge fibromyalgi spesialisten Sigrid Hørven Wigers vil både pasient og lege tjene på at primærlegen gjennomfører tilstrekkelig utredning med ekstra tid til anamnese og grundig klinisk undersøkelse.

Denne bør innbefatte leddstatus og orienterende nevrologisk undersøkelse samt registrering av spenningsnivå, tegn til myofasciell smerte og registrering av antall ømme punkter. Aktuelle blodprøver for å utelukke annen lidelse er Hgb, LPK, CRP, SR, TSH, Fr-T4, Na, Ca, ANA, Waaler, CK, vitamin B12, metylmalonsyre, homocystein og borreliaantistoff

Andre tips:

 • Diabetes – kan lett sjekkes med en blodprøve.
 • Kronisk utmattelsessyndrom – Det er foreløpig ikke en blodprøve for denne tilstanden, men det ble nylig oppdaget at CFS er forårsaket av et autoimmun virus. Snakk med legen din om Chronic Fatigue Syndrome.
 • Hepitit B & C – kan sjekkes med blodprøve
 • Lyme/ Borrelia – Leger overser ofte Lyme sykdom og tester ikke det.  Dette er en forglemmelse fra deres side, og du bør be om å bli testet. ( vet det er mye snakk om borreliose og FM men for nå forholder jeg meg til FM som «ren» sykdom.
 • Lupus – Det finnes ingen definitiv test for Lupus, imidlertid bør legen din bør kjøre en  antistofftest. Hvis du har høy autoimmunaktivitet i blodet (et trekk av Lupus), vil denne testen oppdage det.
 • Multippel Sklerose – MS er også vanskelig å diagnostisere, men de må brukee MR for å sjekke MS. Selv om du ikke bør løpe og få en MR ennå,  snakk med legen din om multippel sklerose.
 • Revmatoid Artritt – finnes ved blodprøve.
 • Sjögrens syndrom – Sjekkes med en blodprøve
 • Thyroid Disease (Skjoldbruskkjertelen) – De fleste leger bare teste skjoldbruskkjertelen med en hormon sjekk. Du kan imidlertid ha et problem selv om skjoldbruskkjertelen fungerer ordentlig. Fibromyalgipasientenr har ofte problemer med skjoldbruskkjertelen, i forbindelse med fibromyalgi så er det viktig å be legen din om å kjøre følgende tester:  thyroxine NIVÅER – T3 og T4 –  Thyroglobulin antistoffspesifitet.
Håper dette var informativt.
Infoen er hentet fra wikipedia og fra DENNE siden.
Reklame

6 tanker om “Diagnostisere Fibromyalgi.”

 1. Hei
  Interessant og opplysende blogg. Jeg er nysgjerrig når det gjelder disse triggerpunktene. Hvor vonde skal de være? Jeg har hatt smerter i kroppen i mange, mange år + andre symptomer, men har alltid vært i full jobb og det er av ren og skjær viljestyrke. Mange av de symptomene du beskriver, kjenner jeg meg igjen i. Nå i en alder av 50+, kjenner jeg det begynner å røyne på og må nok til lege etter hvert for en event. diagnose. Problemet er at jeg har en høy smerteterskel og det er ikke sikkert at jeg reagerer på triggerpunktene. Hva er vondt/smerter på disse punktene egentlig? Hvordan skal det “kjennes ut”?

 2. Hei. Det er flott at du tar opp dette med fibromyalgi, noe som veldig mange, og da mener jeg veeeeldig mange som sliter med .
  Du er velkommen til en konsultasjon hos meg, selvfølgelig helt gratis.
  Du kan ta kontakt på min hjemmeside. http://www.homeopationline.org, om du vil.
  På kontakt siden finner du en del spørsmål som du kan svare på, om du har lyst.:-)

 3. Hei.
  Som utøver av klassisk homeopati kommer jeg, og tusener av andre homeopater, stadig over slike tilfeller. Mange mennesker har slåss med slike lidelser i mange år, og mange har desverre opplevd å ikke bli trodd. Hverken av sin lege, arbeidskolleger eller sine nærmeste. Utrolig, men sant.
  Mange av disse pasientene har erfart forskjellige stressfulle eller traumatiske situasjoner i sitt liv, som har vært en utløsende faktor til Fibromyalgi.
  Innen homeopatien bruker man ikke slike navn ( f.eks fibromyalgi), men behandler etter de forskjellige symptomer som pasienten har. Symptomene er med på å danne et bilde. Ut i fra dette bildet kan man så finne en medisin som passer til pasienten. En homeopat tar hensyn til hele pasienten, ikke bare et og annet symptom. Det mentale, emosjonelle og fysiske er med i dette «bildet.»
  Mange har opplevd å få en bedring av sine lidelser, og mange har også blitt helt kvitt sin lidelse, med hjelp av homeopatiske remedier.
  Bare synd at ikke flere har oppdaget denne utrolig behandlings metoden.

  1. takk for flott info:) Jeg har være inne på tanken, men i og med at det er så mye å velge mellom blir det som oftest med tanken. Men skal kikke litt mer på dette:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s