Fibrojonetta, Fibromyalgi

Fibromyalgi og vær!

Hvordan påvirker været Fibromyalgisymptomer?

Mange fibromyalgipasienter hevder at endringer i været direkte påvirker mange av sine symptomer. Faktisk, mange fibromyalgipasienter hevder at deres symptomer varierer i henhold til temperaturendringer, endringer i lufttrykket og endringer i nedbør.

De fleste fibromyalgipasienter hevder at de opplever endringer i:

 • tretthet
 • søvnmønster
 • hodepine
 • muskelsmerter
 • Symptomer på oppblussing av smerter

Hvem blir påvirket av værforandringer?

Ifølge en studie utført i 1981, kan en stor andel av fibromyalgipasienter faktisk være følsomme for endringer i været. I denne studien, hevdet 90% av pasientene at været var en av de viktigste påvirkningene på sine fibromyalgisymptomer. Og fibromyalgipasienter er ikke de eneste som opplever vær-relaterte symptomer.

Du kan også merke at været forverrer symptomene dine hvis du har:

 • revmatoid artritt
 • multippel sklerose
 • Artrose

Hva med været påvirker fibromyalgipasienter

Det er fem viktige vær faktorer som synes å påvirke fibromyalgi symptomer. Disse inkluderer:

 1. Temperatur: Raske endringer i temperatur kan noen ganger utløse en fibromyalgi oppblussing eller hjelpe til å lette fibromyalgi smerten. Kaldt vær har tendens til å gjøre fibromyalgi symptomer verre, mens varmere vær har tendens til å lette de plagsomme symptomene.
 2. Barometerstand: Barometertrykk er en måling av vekten som utøves av luften rundt oss. På vakre solfylte dager, har barometertrykket en tendens å være ganske høy, men under en storm eller lignende værfront, faller barometertrykket plutselig. Fibromyalgipasienter vil ofte merke at disse endringene i lufttrykk kan utløse muskelverk og smerter.
 3. Fuktighet: Absolutt luftfuktighet er et mål på mengden vanndamp som er i hver enhet av luft. Når absolutt luftfuktighet er lav, vil fibromyalgipasienter ofte rapportere hodepine, stivhet og oppbluss i utbredt smerte.
 4. Nedbør: Nedbør er begrepet som brukes for å referere til alle typer vann som faller til bakken fra himmelen, inkludert regn, sludd, snø eller hagl. Nedbør er ofte ledsaget av en endring i lufttrykk, og derfor kan forverre symptomene dine av smerte og tretthet.
 5. Vind: Enten det er en lett vind eller storm-styrke vind, vind generelt fører til en reduksjon i barometertrykk. Det betyr at vinden kan utløse tretthet, hodepine, og muskelsmerter hos fibromyalgipasienter.

Vær og Fibromyalgi: Studiene

Flere studier har blitt gjennomført for å vurdere hvorvidt fibromyalgisymptomer ser ut til å bli påvirket av endringer i været. De fleste av disse studiene har hatt overraskende resultater. I 2002 ble en studie utført i Cordoba, Argentina, hvor det er fire årstider hvert år. Studien involverte fibromyalgipasienter og en ”frisk” kontrollgruppe og tok sikte på å finne ut om smertesymptomer kan knyttes til spesifikke værforandringer. Deltakerne ble spurt om å rangere sine smertesymptomer på en skala fra en til ti, hver dag i 12 måneder. Etter 12 måneder, ble disse symptomene sammenlignet til værmønstre for hele året. Forskerne fant at smertesymptomer på deltakerne med fibromyalgi linket direkte til værforandringer. Spesielt økte smerter som hvis temperaturen sank og atmosfærisk trykk økt. Den friske kontrollgruppen viste ingen sammenheng mellom smerte og værmønstre. En annen studie utført i Norge fant en lignende sammenheng mellom fibromyalgipasienter og været. Fibromyalgisymptomene viste seg å bli verre i månedene desember og januar, men begynte å bedre seg i løpet april og mai. Dette tyder på en direkte sammenheng mellom kaldere temperaturer og lavere barometriske trykk og en økning i fibromyalgisymptomene.

Hvorfor påvirker været Fibromyalgi?

Dessverre har forskerne ennå ikke funnet ut hvorfor vær ser ut til å påvirke fibromyalgi symptomer så mye. Men det er noen mulige forklaringer:

 • Endring i søvnsyklus: Vær, spesielt varme og kalde temperaturer, kan noen ganger påvirke måten du sover. Dette kan ha en stor innvirkning på symptomene og oppbluss hvis du har fibromyalgi
 • Endring i døgnrytmen: Kroppen fungerer ved at en intern klokke, kjent som døgnrytmen. Endringer i sesonger og mengden av lys som kroppen får kan kaste av din døgnrytme, og får deg til å føle deg utslitt og mer verkende enn vanlig.
 • Proinflammatoriske cytokiner: Det synes å være en sammenheng mellom lave temperatur nivåer og en økning i antall pro-inflammatoriske cytokiner i kroppen. Disse cytokinene synes å være relatert til smerteintensitet.
 • Håndteringen med været: Håndtere dine symptomer

Hvis du finner ut at symptomene dine er påvirket av værforandringer, her er noen tips for å holde deg mer komfortabel: Kle seg med flere lag:

 • Forbered deg på de kalde dagene ved å kle på to eller tre lag. Dette vil holde kroppen varm og tillater deg å kaste overskytende klær hvis du bli varm.
 • Unngå kalde temperaturer: Prøv å holde air condition av i huset ditt i løpet av sommeren, og holde varmen opp i vintermånedene. Hvis du må gå ute i kulden, ha hansker, skikkelige støvler og lue. Dette vil holde kroppsdelene varme og forebygge smerter og plager.
 • Ta solen inn: Hvis du opplever at du er spesielt trøtt eller deprimert, prøv å øke mengden av lys du har på innsiden av huset. Under de grå vintermånedene, er det lett å bli deprimert og sliten, som bare vil gjøre symptomene verre. Kjøpe noen halogenpærer eller et spesielt lys for å hjelpe forbedre humøret.

Håper dette ga noen forklaringer og tips:)

Infoen er oversatt og hentet HER.

Reklame

3 tanker om “Fibromyalgi og vær!”

 1. enig med deg Tone. myndighetene tør nok ikke at tak i det,for d hadde de ikke hatt *råd til*, som så mye annet som ikke funker i dette rike landet vårt !!!! helt skammelig at folk skal gå og ha disse plagene år ut og år inn 😦

 2. Ja dette er det nok MANGE som kjenner seg igjen i. Vi skulle hatt sydenturer på blå resept!!! Hvorfor er det så liten forskning i Norge?????
  Hva er det de er redde for eller skjuler? FM er et økende problem i Norge. Myndighetene kan ikke bare ha skylapper på og late som om problemet ikke ffinnes. Vi med FM burde fått hjelp til å kunne bodd i et land med mer stabilt varmt vær.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s