Forskning

Hormoner er en utfordring når det gjelder fibromyalgipasienter

I forskning på hva som forårsaker fibromyalgi, har noen studier vist sammenheng mellom fibromyalgi og ubalanse i visse hormoner. Disse studiene indikerer at det kan være en sammenheng mellom en rekke hormonubalanser og fibromyalgi, enten det handler om at disse ubalansene er et resultat eller en effekt av smerte tilstanden i seg selv.
De første studiene som hevdet at det var hormonelle ubalanser i FM pasienter var basert på det faktum at Fibromyalgi er mer vanlig blant kvinner enn menn. Siden en betydelig forskjell mellom menn og kvinner er kjønnshormoner, var det hormonene som undersøkte.

Kvinner har mer av hormonet østrogen og menn har mer av androgene hormoner, som inkluderer testosteron. Kvinner har også testosteron, men ikke på langt nær så mye som menn. Resultatene av studiene som undersøkte rollen av østrogen i Fibromyalgi var ikke overbevisende, og det er usannsynlig at østrogen kan spille en viktig rolle i utviklingen av fibromyalgi. For lave nivåer av androgen hormoner hos kvinner med FM kan være mer viktig fordi hormoner som testosteron påvirker muskelvekst, men dette er ennå ikke fastsatt.

En annen gruppe av hormoner som forskere har sett på i form av fibromyalgi er «stress hormoner» kortisol og noradrenalin.

Noen Fibromyalgi pasienter har lave nivåer av kortisol. Dette er konsistent med den observasjon at en person med lavt kortisolnivå utvikler symptomer som tretthet / utmattelse / svakhet, muskelsmerter, søvnforstyrrelser og kognitive lidelser.

Alle disse symptomene er tilstede i fibromyalgi. Man vet imidlertid ikke betydningen av kortisolnivå bare i form av utbrudd av symptomer på fibromyalgi. Å gi FM pasienter «kortisolriktig» nivå synes ikke å være en effektiv behandling for fibromyalgi. Det har ennå ikke vært i stand til å etablere en hvilken som helst forbindelse mellom fibromyalgi og nivåene av noradrenalin.

Noen studier har indikert at rundt 30% av FM pasienter har lave nivåer av veksthormon IGF-1. IGF-1 påvirker muskelvev og fører knoklene vokse. For lave nivåer av veksthormon fører til fibromyalgi symptomer som tretthet, følsomhet for kulde, muskelsvakhet, og hukommelse og konsentrasjon problemer.

Denne koplingen er imidlertid hos de fleste fibromyalgipasienter og forholdet mellom hormon og fibromyalgi trenger derfor ikke være særlig sterk.

En praktisk anvendelse av kunnskap om hormonubalanse hos FM pasienter ville være å bruke den som en diagnostisk markør i blodprøver.

Fibromyalgi er vanskelig å diagnostisere fordi mange av symptomene kan være forårsaket av andre sykdommer som først må utelukkes før du kan sette en FM diagnose. Hvis det var fibromyalgi markører for blod, kan det forenkle prosessen med å diagnostisere og fungere som en bekreftelse test for diagnostisering av FM.

Andre medisinske tilstander kan føre til hormonelle ubalanser så en slik test ville ikke være spesifikk for fibromyalgi, men det kan likevel bidra til å begrense antall alternativer. Problemet er at ikke alle FM pasienter utviser lave hormonnivåer, testen ville derfor ikke være tilstrekkelig pålitelige til å kunne brukes i diagnostiske formål. Det er fortsatt etterforskning ang forbindelsen som har blitt oppdaget i disse studiene, og det er også nye studier som motsier disse studiene.

Økende lave hormonnivåer i FM pasienter, inkludert kortisol og vekstfaktor IGF-1, synes ikke å være en effektiv behandling av fibromyalgisymptomer.

Det er åpenbart andre faktorer som bidrar til utvikling av FM og det er viktigere enn de hormonelle forstyrrelser som noen FM pasienter har.

Det kunne imidlertid være at hormon-ubalanser står for minst noen av svarene på spørsmålene omkringliggende fibromyalgi. Mer forskning er nødvendig, imidlertid for å bestemme i hvilken grad den hormonelle forstyrrelsen som kan bli funnet hos noen FM pasienter påvirker sykdomsforløpet og om forskning på dette området kan føre til effektiv fibromyalgi behandlinger eller diagnostiske prosesser.

 

Tenk hvis dette hadde kommet fram for godt? Jeg hadde jublet!:)

 

Oversatt og hentet HER.

Reklame

4 tanker om “Hormoner er en utfordring når det gjelder fibromyalgipasienter”

 1. Først og fremst; takk for at du tar deg tid til dette for det virker nærmest umulig og få hjelp. Nå har jeg hatt disse symptomene i 3 år men legen jeg hadde før fant ingenting i blodprøver eller røntgen så da var visst smertene mine fiktive da…(?) Jeg er så sliten av og ha vondt og blir så oppgitt over at en tur til butikken skal slite meg helt ut. Vet du om noen leger/ spesialister i Viken området så hadde jeg blitt kjempeglad. Mvh

  1. Hei kjære deg. Takk for at du leser.💕 jeg har desverre ikke så god kjennskap til leger/spesialister i viken men jeg vil råde deg til å evnt. Melde deg inn i grupper på Facebook for å få noen tips. Husk at ikke alt funker for alle men der vil jeg tro noen har god peil på hvilke leger som er gode. Eller så kan jeg virkelig anbefale at du prøver å få henvisning til Vikersund kurbad- der er de veldig flinke. Håper du får hjelp.💕

 2. Jeg liker så uendelig godt måten du klarer å formulere mine egne tanker, og det på en måte som gjør at jeg helst vil stå på en kasse på toppen av en haug og lese ordene dine høyt!
  Jeg deler dine tanker og ord ofte, og takker for at det finnes sånne som deg; som får meningene dine ut til andre, som er nysgjerrig og vitebegjærlig, som mener noe høyt og tydelig, som gjør oss andre sterkere og gir oss andre en trygghet ved å vite at vi ikke står alene.
  I tillegg med den galgenhumoren som jeg mener at (hvertfall for meg) er livsviktig i en fibrofyllt hverdag.
  Tusen takk!
  Klem

  1. Tusen takk for en flott tilbakemelding!:) Jeg er veldig glad for at jeg kan bidra til at dere ikke står alene og er veldig glad for å se at jeg ikke er det selv!:) Tusen takk. Klem

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s