Livet

Livet med to kroniske sykdommer?

Hvorfor i all verden skal man ha kroniske sykdommer? Synes det er relativt unødvendig jeg. Jeg trøster meg med at hverken fibromyalgi eller endometriose er farlige i den forstand. Men det må fortsatt kjempes.

Begge sykdommene er usynlige for det blotte øyet, men det betyr ikke at de ikke er reelle. Jeg har i mange år kjempet både med og mot fibromyalgien min. Nå skal jeg få en ting til og sette meg inn i. Heldigvis merker jeg ikke mye til endometriosen sålenge jeg tar smertestillende og andre ting – men den er der. Og det vet jeg. Det jeg funderer mest på er: hvordan blir min graviditet den gangen jeg velger å få?? For det er ingen hemmelighet at endometriose påvirker «forplantningssystemet». Hvordan blir det å måtte forholde seg til en ny sykdom og hvilken innvirkning har den på kroppen min, som jeg kanskje ikke vet om? Jeg har hatt endometriose i flere år, først nå fikk jeg konstatert det. Men har mange av fibroproblemene mine en link til endometriosen? Kan jeg håpe på en bedre hverdag – nå som jeg vet at det er flere ting i kroppen som går litt imot meg?

Jeg håper på det. Det jeg legger merke til er at noen av symptomene er det samme på begge sykdommene!:

Fibromyalgi – noen av de vanligste symptomene:

 • Smerte: dyp, intens, verkende, sviende og/eller brennende
 • Stivhet: ofte verst om morgenen
 • Barometri: forverring ved værskifte
 • Indre frost
 • Hodepine
 • Nummenhet og hovenhetsfølelse: gjerne hender og føtter
 • Synsforstyrrelser
 • Fordøyelsesproblemer og irritabel tykktarm
 • Forverring ved uvant fysisk aktivitet
 • Forverring ved fysisk og psykisk stress
 • Tretthet, utmattelse og overfølsomhet
 • Søvnproblemer, oppstykket søvn
 • Glemsomhet, konsentrasjonsvansker, finner ikke ord
 •  Øresus, munntørrhet
 • Svimmelhet, kvalme
 • Hyppig vannlating

Endometriose:

 • Smerter før og under menstruasjonen (noen få har smerter gjennom hele syklusen)
 • Smerter ved eggløsning
 • Smerter ved samleie
 • Infertilitet
 • Smerter ved avføring og/eller vannlating
 • Forstoppelse og/eller diarè
 • Tretthet, utmattelse, lavt energinivå
 • Kvalme
 • Kraftig og/eller uregelmessige blødninger
 • Smerter i korsryggen
 • Lav feber

Hvis jeg kan håpe og drømme – så hadde det ikke vært meg imot om det viste seg at de siste årene har vært preget også av endometriosen og ikke KUN fibromyalgien. For de siste årene har vært harde. Jeg trenger ikke legge under en stol at jeg har fibromyalgi – har du fibro så vet du det ganske sikkert. Hvertfall hvis du prater med andre medpasienter og blir utredet hos en revmatolog.

Men jeg er spent på livet framover..  En kan jo håpe at dette er min lille vei til et bedre liv? Jeg regner ikke med at mennesker blir noe mer forståelsesfulle fordet, vi er tross alt nordmenn. Og nordmenn er ganske kalde.

Vi har mye å lære av andre mennesker, andre land. Det å akseptere hverandre uansett utfall, uansett sykdom eller livsstil. Jeg har nå 2 fastsatte diagnoser jeg må leve med resten av livet… Det gjør meg ganske sterk spør du meg.

8 tanker om “Livet med to kroniske sykdommer?”

 1. Hei. Jeg har blitt mye bedre av å bruke Barbasco pluss og omega 3, daglig. Etter 6 mndr med denne kombinasjonen ble mye av stivheten i leddene mye bedre, smertene er ikke så intense og den lammende trettheten er lettere. Etter snart 10 år med daglig inntak av dette har jeg fått et mye bedre liv, jeg er mer utholdende og har utrolig mye bedre dager. Barbasco pluss fåes kjøpt hos Tavita.no og vesterålens Naturprodukt leverer omega 3. Vil absolutt anbefale å prøve dette, mange har blitt hjulpet og vi er takknemlige for at det finnes naturprodukter som virker. Søvnen blir også bedre.

 2. Jeg fikk påvist omfattende endometriose i 1986 da jeg var 26 år. Legen på Rikshospitalet sa at jeg ville ha store problemer med å bli gravid, og at jeg sannsynligvis ville abortere hvis jeg ble gravid. Senere har jeg lært at det bare er ca en tredjedel som får problemer med å få barn, og jeg har fått 3 flotte barn senere og ingen flere aborter. Hvis du får problemer kan du få hjelp, men det kan like godt gå bare bra! Lykke til!

 3. Det skal visst ikke være enkelt dette livet!! Noen får mer enn andre, og noen absolutt ingenting… Det kan føles urettferdig til tider..

 4. Du har nok gode muligheter til en bedre hverdag. Endometriosen kan de ta knekk på – selv om den sikkert kommer tilbake etter en stund, så er det i det minste en pause.
  Håper og önsker du får hjelp fort og at du får det litt bedre fremover ♥

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s