Fibromyalgi, Forskning

Fibromyalgi og vinter!

Mennesker som lever med fibromyalgi har så mange forskjellige ting å ta hensyn til når det kommer til håndtering av muskelsmerter, tretthet, og utallige andre symptomer forbundet med dette syndromet. Flare-ups kan utløses av nesten alt, fra hva du har akkurat spist til stress, fra varme, fuktige sommermåneder til bitre kalde og vindfulle vinterdager. Det er rett og slett ikke noe morro.

Varmt og fuktig eller kjølig og kaldt?

Avhengig av dine sanser, kan du finne det varme været i sommer mer utholdelig enn de kalde og sure vintrene som oppstår i de fleste av europeiske land.

Det er én ting som ingen av oss kan bestemme – som er hvilket klima som er best for deg personlig. Igjen, det avhenger av dine spesielle følelser og sanser. En gjennganger synes å være at ekstremvær i begge retninger er særlig vanskelig for FM pasienter.

Noen mennesker med fibromyalgi opplever at når været er litt kaldere, er det mer utholdelig for dem enn varmt, fuktig vær. Mange synes varmt vær utålelig og dårlig for deres smerte nivåer. En person har mindre sannsynlighet for å svette i kaldt vær og kulde, noe som kan ha gunstige effekter på smertesenteret i hjernen.

Det som er mest interessant er at mennesker med FM som er i stand til å takle været i den ene enden av stangen ikke er i stand til å mestre den andre. De som er i stand til å håndtere varme kan ikke takle kulde like godt, og vise versa.

 

Vinter og fibromyalgismerter

Med minimal mengde sollys, kortere dager, og kaldt vær, kan vinteren være problematisk for mange som lider av fibromyalgi. Det kan være den ekstreme kulden, eller det kan være svingninger i været av barometertrykk – stigende og fallende som plager deg mest. Dr. Jacob Teitelbaum, medisinsk direktør i Fibromyalgi & Fatigue Centers, en landsdekkende gruppe klinikker, sier: «En kald vind som blåser over en allerede energi-mangelfull muskel vil få den til å forkorte seg mer, og kortere muskler er den primære og viktigste årsak til smerte. «

Noen tips for å ”overleve” vinteren:

Når været blir brutalt og kroppen verker fra sammentrekning av allerede ømme muskler, kan du ved prøve en av følgende strategier som kan hjelpe deg å unnslippe noe av smerten:

· Ta deg et godt å varmt bad (dusj). Studier indikerer at det er terapeutisk verdi for fibromyalgismerte ved å ta ett beroligende bad hver kveld under det kalde vinterhalvåret. Varmt vann ikke bare beroliger musklene, men varmer inn til skjelettet tar bort ”indre frosten” som bidrar til fibromyalgismerter og symptomer.

· Bruk løse, varme klær som kan legges lagvis. Tettsittende klær kan være belastende for de med fibromyalgi og innsnevring av stramme klær kan videre forsterke følelsen av smerte som allerede er i musklene. Med lag på lag kan du holde deg varm og også gi deg fordelen av å ta av et lag hvis du blir for varm.

· Når du skal gå ut, være sikker på at du har tilstrekkelig og hensiktsmessig klær og tilbehør for å gjøre kroppen varm og trygg. Luer, votter, skjerf og varme støvler er alle viktige for å beskytte kroppen mot kulde. Dr. Teitlebaum legger her at «Interessant nok, kan ull longs og T-skjorter, ull pyjamas, og ull laken og putevar være så effektivt som smertestillende medisiner for å redusere fibromyalgismerter, men uten bivirkningene.» Ull er et naturlig fiber og har evnen til å holde deg varm, samt fukttransporterende hvis du begynner å svette.

· Håndvarmerne, den typen som du ”knekker opp” og varmes opp, er en god følgesvenn for hendene og kan lette ubehag av FM symptomer.

· Unngå å drikke alkohol fordi det utvider blodårene og fører til at kroppen mister varme.

· Hvis du svetter mye, sørg for å bruke en god deo og bytte til tørre klær så snart som mulig. Frysninger kan føre til forverrede fibromyalgisymptomer og ingenting gir frysninger raskere enn å være våt fra din egen svette.

· I ekstreme tiltak, har noen mennesker flyttet til en annen del av landet eller en annen del av verden for å være i stand til å leve med sine fibromyalgisymptomer. Hvis du tilbringer måneder i smerte på grunn av været, vil du kanskje vurdere en overgang.

Bruk av disse tipsene i vintermånedene kan være nyttig i lettelser av symptomene på fibromyalgi.

 

Oversatt og hentet HER.

Reklame

9 tanker om “Fibromyalgi og vinter!”

 1. Ja enig med deg. Det koster. Nå har vi kun betalt flybillettene (Under 5000 på hver) og 2 netter på hver. Så reiser vi litt rundt. Man kan prute hotellrom helt ned i 50 kroner natta og man lever billig der. Men mannen min kan jo ikke jobbe da, så det blir nok harde tak når vi kommer hjem igjen. Skulle vært litt fleksible løsninger for oss så vi kan komme oss litt lettere gjennom vinteren.
  Takk skal du ha. Vi skal kose oss masse. Begge er fotointresserte, så det blir nok MASSE bilder 😀

  1. ja du sier noe, med litt prioritering og planlegging går det meste. Bare synd det skal vært så dyrt. Da kan jeg tenke meg det blir mange fantastiske bilder! Litt sjalu men unner deg det veldig!;)

   1. Håper politikerne kommer frem til nye gode regler for oss SNART 😀 Som at man får dekket opphold i varmere strøk. Du og alle med samme plagene hadde fortjent det. ❤ ❤ ❤

 2. Jo takk, merker det godt på kroppen at det er blitt høst og kaldere ute. Får mer smerter igjen da. Jeg bor på Åkrehamn, Karmøy. Helt i havgapet på vestlandet, og været skifter veldig her.
  Vi «rømmer » til Thailand i 2 mnd i år. Vintrene blir værre og værre for meg. På egen regning , og har fra før av dårlig økonomi.

  Bare en drøy måned igjen, så blir livet mer levelig igjen 😀

   1. Jeg har levd med fibromyalgi og migrene i over 20 år! Men etter at jeg startet å ta kyani helstriangel har jeg fåttt en mye bedre hverdag 🙂 Skjelden migrene og mye mindre smerter i kroppen på vinteren 🙂 Er helt fantastisk godt å slippe alle smertestillende tablettene for å klare å fungere! Sjekk det ut på http://www.leneb.kyani.net 🙂 Og jeg må understreke at jeg har prøvd det meste for å få en dag smertefri 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s