Fibrojonetta

Lipoma – har du?

Hva er disse klumpene under huden?
Et meget vanlig symptom uttrykt av fibromyalgipasienter, uten å være kommentert i de fleste lærebøker – er tilstedeværelsen av smertefulle klumper under huden.

Disse klumpene er merkelige i at de ikke kan sees, men pasientene kan føle dem under huden. De kalles lipomas. En lipoma er en vekst av fettceller i en tynn, fibrøs kapsel vi vanligvis finner like under huden.

Lipomas finnes som oftest på overkroppen, halsen, øvre lår,overarmer og armhuler, men de kan forekomme nesten hvor som helst i kroppen. En eller flere lipomas kan være til stede samtidig. Lipomas er den vanligste kreftfrie typen av mykt vev vekst. 
Noen mennesker beskriver disse klumpene som fastsittende i overfladisk fascia. Overflatisk fascia er festet til undersiden av huden din. Kapillære kanaler og lymfeårer kjører gjennom dette laget, og så gjør mange nerver. Underhudsfettet er festet til den.

Hvis den overfladiske fasciaen er sunn, kan huden din bevege seg flytende over overflaten av musklene dine. I FM og kroniske myofascielle smerter(CMP), er det ofte fast, ifølge enkelte myndigheter.

Lipoma

En lipoma er en vekst av fettceller i en tynn, fibrøs kapsel vanligvis finner like under huden. Lipomas finnes oftest på overkroppen, halsen, øvre lår, overarmer og armhuler, men de kan forekomme nesten hvor som helst i kroppen. En eller flere lipomas kan være til stede samtidig.

Årsaken til lipomas er ikke helt forstått, men tendensen til å utvikle dem er arvet. En mindre skade kan utløse vekst. Å være overvektig forårsaker ikke lipomas.

Lipomas er vanligvis:

 • små [0,4 tommer (1 cm) til 1,2 tommer (3 cm)] å føles rett under huden.
 • bevegelige og har en myk, gummiaktig konsistens.
 • Ikke kjent for å forårsake smerte.
 • Forblir den samme størrelsen over år eller vokser veldig langsomt.
 • Ofte det mest plagsomme symptomet er plasseringen eller økt størrelse som gjør den merkbare av andre.

En lipoma kan vanligvis bli diagnostisert med sitt utseende alene, men helsepersonell kan mene det er lurt å fjerne den for å sørge for at veksten er kreftfri.

Lipomas krever vanligvis ikke behandling. Fordi lipomas ikke er kreftsvulster og kan heller ikke bli kreft, trenger de ikke å bli fjernet. Det finnes ingen kjent behandling for å forebygge lipomas eller påvirke deres vekst.

En lipoma kan fjernes kirurgisk dersom symptomene utvikler seg, for eksempel hvis lipoma:

 • Blir smertefull eller øm.
 • Blir infiserte eller betente gjentatte ganger.
 • Renner illeluktende veske.
 • Forstyrrer bevegelse eller funksjon.
 • Øker i størrelse.
 • Blir skjemmende eller sjenerende.

De fleste lipomas kan fjernes på legekontoret eller poliklinisk kirurgi sentrum. Legen injiserer en lokalbedøvelse rundt lipoma, lager et snitt i huden, fjerner vekst, og lukker snittet med masker (suturer). Hvis lipoma er i et område av kroppen som ikke kan lett nås gjennom en enkel snitt i huden, kan lipoma evnt fjernes i operasjonsstuen under narkose.

Lipomas forekommer i alle aldersgrupper, men oftest vises i middelalder. Enkle lipomas forekommer med lik frekvens i menn og kvinner. Flere lipomas samtidig forekommer hyppigere hos menn.

Source: here!

Reklame

3 tanker om “Lipoma – har du?”

 1. Jeg har en kul ihodebunnen og en på høyre ankel. Den i hodebunnen er plagsom fordi jeg ikke klarer å la være å pelle på den. Den kulen på yttersida av ankelen er skjemmende fordi den gjør at min ene ankel ser veldig “hoven” og tykk ut. Legen min er svært imot å fjerne noen av dem, hva årsaken til det er, vet jeg ikke.

 2. Takk! Jeg har lagt merke til mange små kuler under huden på underarmene, men ikke visst hva de har vært før nå. Jeg fant dem også i overarmene nå da jeg kjente etter. Mulig jeg har dem andre steder også. Du skriver at leger vil ta dem bort for å forsikre seg om at de ikke er kreft, men jeg må ha flere titalls stykker, de fleste ganske små. De kan vel ikke ta bort dem. Lurer på hva dette kommer av…

  1. var ment som at eneste behandling er operasjon. men det er jo sjeldent de fjernes. og kreft er jo greit å sjekke hvis man først har operert.:-) men veldig merkelig

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s