Fibrojonetta

Vondt i hele kroppen? This is why

Hvordan kan du ha smerter fra hode til tå? Forskning viser at «smertesenteret» i huden, ryggmargen og hjernen hos fibromyalgipasienter er overbelastet og kan være en årsak til hvorfor du får vondt i hele kroppen.

Sentralnervesystemet (hjerne og ryggmarg) er antatt å være en viktig aktør i forhold til FM smerte, men det er ikke den eneste. Huden ser ut til å bidra til din smerte i tillegg. Seong-Ho Kim, M.D., og kolleger i Sør-Korea, tok små biopsier av det perifere vevet fra en gruppe av FM-pasienter og sammenlignet resultatene med friske mennesker.

Perifere nervesystem, den delen av nervesystemet som befinner seg utenfor hjerne- og ryggmargshinnene. Det perifere nervesystemet forbinder sentralnervesystemet (hjernen ogryggmargen) med kroppens øvrige vev

De fleste av FM pasientene viste forstørrede eller «oppblåste» Schwannske celler som omgir nervefibrene. Schwann-celler er en del av immunforsvaret og omslutter alle fibre som strekker seg fra ryggmargen til perifert vev, slik som huden din. Disse nervefibre videresender informasjon fra vev til ryggmargen og omvendt

Schwann-celle, amorf («formløs») støttecelle som følger og omgir de umyeliniserte aksonene (nervefibrene) i det perifere nervesystemet. Cellene regnes blant gliacellene (oligodendroglia), og de danner Schwann-skjeder som bidrar til å regulere nervesignaleringen. Navn etter den tyske anatomen, fysiologen, matematikeren og filosofen Theodor Schwann 

Under normale situasjoner, Schwann celler gi ernæringsmessig støtte og beskyttelse for nervene. Men husk at de er en del av immunsystemet, alltid kartlegging nærliggende miljø for å sørge for at ingenting skjer som kan være truende til kroppen din. Disse cellene er rettet til å reagere raskt til noe som ikke er helt riktig.

Forstørrede Schwann-celler representerer en aktivert tilstand vanligvis utløset av infeksjoner eller skadet vev. Når de er aktivert, pøser de ut smertefremmende stoffer, kalt cytokiner for å rydde opp etter en vevsskade. Likevel er det åpenbart at vevskade ikke er tydelig i FM. Imidlertid har cytokinnivåer i huden hos FM-pasienter blitt vist å være forhøyet når de blir undersøkt under et høyeffektmikroskop. Disse kjemikaliene kan forårsake smertefull hud og irritasjon.

Vanligvis er det det sentrale nervesystemet (spesielt ryggmargen) sin jobb å filtrere ut antall signaler som reiser til de små nervene i huden. Men dette filtreringssystem i ryggmargen fungerer ikke like godt hos mennesker med FM

Kims forskerteam mistenker at for mange signaler blir sendt ut til de små nervene i huden, som igjen forårsaker fibrene til å bli overstimulert. Schwann-cellene forsøker å holde tritt ved å tømme ut avfallsstoffer og gi næring til nervefibrene, og i denne prossessen blir de forstørret.

Men det virkelige spørsmålet er; hvordan er Schwann- cellene er knyttet til smerte? De skiller smertefremmende cytokin som irriterer nærliggende nervefibre. Som et resultat sitter du igjen med brenning, svie, smerte og kløe i huden – selv om det ser normalt ut. De irriterte nervefibrene i huden sender signaler om smerte tilbake til ryggmargen, men dette gjør egentlig bare vondt værre.

 

Informasjonen er hentet her.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s