Endometriose, Fibrojonetta

Endometriose

Tenkte jeg skulle skrive litt om endometriose. Jeg skal prøve å informere om min utredning og litt fakta og informasjon om sykdommen.

Det begynte for endel år siden med noen sinnsyke menssmerter. Jeg hadde/har så vondt at jeg ender opp med å ligge i fosterstilling og puste! Det er det eneste jeg klarer. Det er så smertefullt, at fibromonsteret er barnemat i forhold. For min del merker jeg mest rundt menstruasjon og eggløsning – til tider ellers men ikke mye.

Jeg ble sendt på gyn.undersøkelse – men der fant de ikke noe. I noen tilfeller kan de klare å se det på en slik undersøkelse. Siden jeg hadde ganske vondt, og hadde gått noen år ville hun sende meg til laparaskopiundersøkelse.

Selve operasjonen min kan dere lese om HER.

Hva er endometriose?

Endometriose er en tilstand hvor vev som ligner slimhinnen i livmoren finnes utenfor livmore, f.eks på eggstokker og bukhinne, tarmer eller på urinblæren. Den kan også finnes på fjerne steder som f.eks lunge men dette er svært sjeldent. Endometriose reagerer på samme måte som livmorslimhinnen gjennom syjlus med å vokse og gi blødning ved menstruasjon. Blodet kan ikke avstøtes som menstruasjons-blødning og samles i stedet opp som blodfylte cyster på eggstokken (sjokoladecyster) eller gir små-blødning under bukhinnen.

Det er ikke påvist noen grunn til at man får endometriose – utenom at man må ha østrogen (kvinnelig kjønnshormon) og det forsvinner gjerne når man kommer i overgangsalderen.

Hvilke plager kan man få av endometriose?

I mange tilfeller oppdages sykdommen rent tilfeldig hos friske kvinner uten symptomer, ved sterilisering eller i forbindelse med operasjoner i bukhulen. Det vanligste er menstruasjonssmerter, smerter før menstruasjon, og tiden mellem eggløsning menstruasjon. Samleiesmerter forekommer også, spesielt i tiden før menstruasjon, og det kjennes da særlig ved dype støt.

Konstante smerter som fører til langvarig invaliditet er uvanlig ved endometriose. Det er ofte en manglende sammenheng mellom graden av endometriosen og smertene, store cyster på eggstokkene kan være smertefrie mens en liten flekk på bukhinnen kan gi store smerter. (eller gjør som  meg og få mange på bukhinnen;)

Man har ikke noen sikker forklaring på dette fenomen, muligens trykker endometriosen direkte på følsomme nerver eller frigir stoffer som irriterer nervebanene.

Endometriose som angriper andre bukorganer som tarm eller urinledere kan gi smerter utenom menstruasjonssyklus.

Barnløshet sees ofte hos kvinner med endometriose, selv når eggstokker og eggledere er uberørt av sykdommen. Man regner med at 30-40% av kvinner med diagnosen vil ha problemer med å bli gravide. Man har ikke noen sikker forklaring på mekanismen som fører til barnløshet, men mye tyder på at det hos endometriosepasienter er et «ugunstig miljø» i bekkenet der forplantningsprosessen finner sted. Hvis man blir gravid, så vil svangerskapet forløpe som hos andre kvinner – det er ikke økt risiko for abort eller svangerskap utenfor livmoren.

Hvordan påvises endometriose?

Enkleste er ved laparaskopiundersøkelse. Da får man god oversikt over livmor, eggledere og eggstokker samt bukhinnen.

Er endometriose farlig?

Nei, det er en godartet sykdom som gjerne begrenser seg selv. Den viser tilbakegang under graviditet og forsvinner vanligvis etter overgangsalderen. I de værste tilfeller har man så store plager at man velger å gjerne livmor, eggstokker osv men i seg selv er sykdommen helt ufarlig og ikke fare for utvikling til kreft.

Hvor vanlig er endometriose?

Det er en av de vanligste kvinnesykdommene i Norge, men likvel så lite kjent. 2% av befolkningen har en eller annen gang fått behandling for lidelsen mens 20% har endometriose uten noen form for symptomer. (skriver dette fra informasjonen jeg fikk fra sykehuset så om det stemmer helt vet ikke jeg.)

Behandling:

Symptombehandling – er hvis hovedsymptomet er smerte, kan man forsøke med smertestillende midler. Ofte vil ikke steroide antiinflamatoriske midler som f.eks ibuprofen eller naproxen kunne hjelpe.  P- piller har også god effekt. Denne behanlingen lindrer men vil ikke fjerne endometriosen.

Hormonbehandling – ved mildere former av sykdommen. Kort fortalt kan man settes i tidlig overgangsalder.

Spør om dere lurer på noe så skal jeg prøve å svare!:)

Reklame

2 tanker om “Endometriose”

  1. Tror personlig at det er dette jeg har hatt i mange år. Nå er jeg 63 år og går på østrogentabletter, men når jeg spørr om dette så bare ler de av meg. Jeg har vært så syk når jeg hadde mensen at jeg lå på badegulvet og mannen min måtte ligge bak meg og massere beina mine for de holdt på å visne bort. Jeg hang over toalettet og brekket meg av smerte, helt utrolig hvor vondt det var. Nå skal jeg til gyn. en av de nærmeste dagene og da skal jeg ta en ny prat med henne om dette.
    Jammen bra at noen tar tak i dette problemt, som er aldeles uutholdelig.

    1. Uff så forferdelig! ja det må du gjøre, en skal jo ikke gå slik. Var heldigvis veldig heldig og ble sendt rett videre, kort ventetid på laparoskopien. Lykke til:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s