Fibrojonetta

Fibromyalgi anerkjennes som langsiktig tilstand i flere land

Fibromyalgi skal anerkjennes av helsepersonell i Nord-Irland som en langsiktig tilstand. Folk som lider av det, klager over vondt over hele kroppen, så vel som dyp tretthet. Andre symptomer inkluderer hodepine, søvnmangel og problemer med å konsentrere seg. Til tross for alvorlighetsgraden av symptomer har folk som lever med tilstanden i Nord Irland sagt at deres stemmer har gått uhørt og deres symptomer ignoreres.

Fibromyalgi er den nest vanligste «revmatiske» sykdommen bak leddgikt anses nå å være en livslang lidelse i sentralnervesystemet som er ansvarlig for den forsterkede smerten som brer seg gjennom kroppen hos dem som lider av det. Daniel Clauw, professor i anestesiologi, University of Michigan, analyserte det nevrologiske grunnlaget for fibromyalgi i et møte på American Pain Society Annual Scientific Meeting.

«Fibromyalgi kan sees på som en diskret sykdom. De fleste med denne tilstanden har livslange historier om kronisk smerte i kroppen deres,» sa Clauw. «Tilstanden kan være vanskelig å diagnostisere hvis man ikke er kjent med klassiske symptomer fordi det ikke er en eneste årsak og ingen utvendige tegn.»

Clauw forklarte at fibromyalgismerte kommer mer fra hjernen og ryggmargen enn fra områder av kroppen der noen kan oppleve perifer (nervene som spres til kroppen)smerte. Tilstanden antas å være forbundet med forstyrrelser i hvordan hjernen behandler smerte og annen sensorisk informasjon. Han sa at leger bør mistenke fibromyalgi hos pasienter med multifokal (for det meste muskuloskeletale) smerte som ikke er kommer av skade eller betennelse.

«Fordi smertebaner i hele kroppen forsterkes hos fibromyalgipasienter, kan det oppstå smerte overalt, så kronisk hodepine, visceral (Viscerale smerter er smerter i innvollsorganer som for eksempel tarmer) smerte og sensorisk hyperresponsivitet er vanlige hos mennesker med denne smertefulle tilstanden,» sa Clauw.

«Dette betyr ikke at perifer nociceptiv (Nociceptiv smerte – er smerte som skyldes skade eller smerte i vev, f. eks. ledd, muskler, hud.) ikke bidrar til smerte som oppleves av fibromyalgipasienter, men de føler mer smerte enn normalt ville forventes fra graden. Eksempel vil et enkelt fingertrykk på skulder føles som et slag. Personer med fibromyalgi og andre smertesyndromer karakteriseres ved at hjernen vil oppleve smerte men uten tilstanden ville man beskrevet det som berøring, la Clauw til.

Heldigvis anerkjennes diagnosen i  flere stater i amerika og flere land har anerkjent sykdommen.

«noe av denne infoen er 1-2 år gammel, men nytt for mange»:)

 

Hentet her, her og her.

Reklame

2 tanker om “Fibromyalgi anerkjennes som langsiktig tilstand i flere land”

  1. Hei fibrojenta : ) Har fibromyalgi selv, du er flink til å skrive, både lærdom og humor iblant. Og hadde det ikke vært for » sort, morbid humor» hadde det vært ille. Lurer på en ting. Ang sommer og sol, før var det topp. Nå merker jeg at en kan slite med å være i sola, så lenge en ikke får » kjølt» seg ned med et bad. Vannet er himmelsk for kroppen. Men lurer på om det kun er meg, som sliter selv i varmen?

    1. Hei 😊 det er mange som sliter i varmen. Jeg hater den 😂 spesielt når det er veldig høy luftfuktighet ( kan være tilfeldig) men du er langt ifra alene 😊 altså jeg har gjerne en sydentur men en lang varm sommer i Norge kan faktisk bli for mye 🙈

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s