Fibrojonetta, Forskning

Antibiotika – en kur som er værre enn selve sykdommen?

Antibiotika er viktige medikamenter, ofte for å gjenopprette helse og kan i tilfeller redde liv. Men som alle legemidler, kan de ha uønskede og alvorlige bivirkninger, hvorav noen av dem ikke blir avklart før mange tusen pasienter har blitt behandlet.

Slik er tilfellet med en viktig klasse av antibiotika som kalles fluorokinoloner. Den mest kjente er Cipro (ciprofloxacin), Levaquin (Levofloxacin) og Avelox (moxifloxacin). I 2010 var Levaquin den mest solgte antibiotika i USA. Men i fjor var det også gjenstand for mer enn 2000 søksmål fra pasienter som hadde lidd alvorlige reaksjoner etter å ha tatt det.

En del av problemet er at fluorokinoloner ofte er feilaktig foreskrevet. I stedet for å bli reservert for bruk mot alvorlige, kanskje livstruende bakterielle infeksjoner som alvorlig lungebetennelse, er disse antibiotikaene ofte foreskrevet for bihulebetennelse, bronkitt, øreverk og andre plager som kan løse på egen hånd eller kan behandles med mindre potente legemidler eller nondrugmedisiner – eller er forårsaket av virus, som ikke lar seg knekke av antibiotika.

I et intervju, sa Mahyar Etminan, en farmakologisk epidemiolog ved University of British Columbia, stoffet var overbrukt «av late leger som prøver å drepe en flue med et automatvåpen.» Dr. Etminan regisserte en studie publisert i april i The Journal of American Medical Association, som viser at risikoen for å lide av potensielt blindende netthinneavløsning var nesten femdoblet høyere blant dagens brukere av fluorokinoloner, sammenlignet med ikke-brukere. I en annen studie innsendt for publisering, dokumenterte han en betydelig økt risiko for akutt nyresvikt blant brukere av disse stoffene.

Forholdene Dr. Etminan har studert er relativt enkelt å undersøke fordi de resulterer i sykehusinnleggelser med diagnoser som er datastyrt og spores i databaser. Langt mer utfordrende å studere er en rekke diffuse, forvirrende symptomer av fluorokinolon brukere som Lloyd Balch, en 33-år gammel Manhattan bosatt og Web site manager for City College of New York.

I et intervju, sa Mr. Balch han var frisk til 20. april, da feber og hoste fikk ham til å oppsøke en lege. Ingenting ble hørt gjennom et stetoskop, men et røntgen av brystet indikerte et mildt tilfelle av lungebetennelse, og han fikk Levaquin. Selv om han hadde hørt om problemer med Levaquin og spurte legen om han kunne ta en annen antibiotika, ble han fortalt Levaquin var stoffet han trengte. Etter bare én dose, utviklet han utbredte smerter og svakhet. Han ringte for å rapportere denne reaksjonen, men fikk beskjed om å ta neste dose. Men neste pille, sa han, forårsaket smerter i alle leddene og synsproblemer

Ødeleggende bivirkninger

I tillegg til å være ute av stand til å gå oppoverbakke, gå i trapper eller se klart, hadde han symptomer som tørre øyne, munn og hud, ringing i ørene, forsinket vannlating, ukontrollerbar risting, brennende smerter i øynene og føtter, sporadisk prikking i hendene og føtter, hjertebank, og muskelspasmer i ryggen og rundt øynene. Selv om Mr. Balch reaksjon er uvanlig, kan leger som har studert bivirkninger av fluorokinoloner si at andre har lidd lignende symptomer. Tre og en halv måned etter at han tok den andre pillen, har disse symptomene vedvart, og ingen av de mange legene av ulike spesialiteter han har konsultert har vært i stand til å hjelpe. Mr. Balch jobber nå med en fysioterapeut, men i en telefonkonsultasjon med Dr. David Flockhart, en ekspert på fluorokinolonbivirkninger ved Indiana University School of Medicine, ble han fortalt at det kunne ta et år for hans symptomer forsvant, hvis de noensinne vil forsvinne helt.

Retningslinjer ved American Thoracic Society sier at fluorokinoloner ikke bør brukes som et første-linje behandling for smittsom lungebetennelse, det anbefales at doxycycline eller et makrolid prøves først. Mr. Balch visste ikke dette, da hadde han kjempet hardere for å få en annen type antibiotika.

Uønskede reaksjoner på fluorokinoloner kan forekomme nesten hvor som helst i kroppen. I tillegg til tilfeldige uønskede effekter på muskler, visuell og renal-systemer kan legemidler i sjeldne tilfeller gi alvorlig skade på sentralnervesystemet (forårsaker «hjerne tåke,» depresjon, hallusinasjoner og psykotiske reaksjoner), hjerte, lever, hud (smertefullt, skjemmende utslett og fototoksisitetsstudier), gastrointestinale (kvalme og diaré), hørsel og blodsukker metabolisme. Den økende bruken av disse potente legemidler har også fått skylden for økningen i to svært alvorlige infeksjoner, som i tillegg er vanskelige å behandle : antibiotika-resistente Staphylococcus aureus (kjent som MRSA) og alvorlig diaré forårsaket av Clostridium difficile. En studie fant at fluorokinoloner var ansvarlig for 55 prosent av C. difficile infeksjoner på ett sykehus i Quebec.

Fluorokinoloner bærer en «black box»-advarsel fra Food and Drug Administration som forteller leger om linken til senebetennelse og seneruptur og nå nylig, om narkotikas evne til å blokkere nevromuskulær aktivitet. Men forbrukerne ser ikke disse markerte varsler, og pasientene er sjelden informert om risikoen ved forskrivning fra leger. Mr. Balch sa han var aldri ble fortalt om black-box advarsler.

Mangel på langtidsstudier.

Ingen vet hvor ofte det oppstår alvorlige bivirkninger. FDA rapporteringssystem for bivirkninger antas å fange bare rundt 10 prosent av dem. Det som kompliserer problemet er at, i motsetning retinal avdelinger som var knyttet kun til nåværende eller svært nylig bruk av fluorokinolon, narkotika ‘kan negative effekter på andre systemer dukker opp uker eller måneder etter at behandlingen avsluttes, og i slike tilfeller, blir pasientenes symptomer aldri assosiert med tidligere fluorokinolonresistente terapi.

Ingen langsiktige studier har vært gjort blant tidligere brukere av disse antibiotika. Fibromyalgi-lignende symptomer har blitt assosiert med fluorokinoloner, og noen eksperter foreslår at noen tilfeller av fibromyalgi kan skyldes behandling med en fluorokinolon.

Et halvt dusin fluorokinoloner har blitt tatt av markedet på grunn av usaklig risiko for bivirkninger. De som fortsatt er, er unektelig viktige legemidler, når de brukes på riktig måte. Men leger ved Centers for Disease Control and Prevention har uttrykt bekymring for at altfor ofte fluorokinoloner blir foreskrevet unødvendig som en «one size fits all»,  uten å ta hensyn deres egnethet for ulike pasienter.

Eksperter advarer mot å gi disse stoffene til visse pasienter som står overfor høyere enn gjennomsnittlig risiko for dårlige reaksjoner – barn under 18 år, voksne over 60, og gravide og ammende kvinner – med mindre det er noen effektiv alternativ. Risikoen for bivirkninger er også høyere blant personer med leversykdom og de som tar kortikosteroider eller ikke-steroide anti-inflammatoriske legemidler.

Når et antibiotikum er foreskrevet, er det lurt å spørre hva stoffet er, og om det er nødvendig, hvilke bivirkninger å være på vakt for, om det finnes effektive alternativer, når du kan forvente diagnostisert tilstanden i og forsvinne, og når du skal ringe hvis noe uventet skjer eller utvinning synes forsinket.

Samtidig, når et antibiotikum hensiktsmessig foreskrevet, er det ekstremt viktig å ta full resept som anvist og ikke å stoppe behandlingen når pasienten bare begynner å føle seg bedre.

Innlegget her oversatt og hentet HER.

4 tanker om “Antibiotika – en kur som er værre enn selve sykdommen?”

 1. Kan bekrefte at norske leger er late. Kan også bekrefte bivirkninger på ciprofloxacin. Legemiddelverket lar dette fortsette uten å sette ned foten. Mitt liv har fått seg en stor knekk på grunn av Ciprofloxacin. Man ønsker ikke å gå til legen for å bli sykere enn hva man allerede er. Det er et under at jeg ikke tok selvmord. Vi lever i et samfunn hvor ingen bryr seg. Takk for at du skrev om dette.

 2. Tusen takk så hyggelig<3 Jeg skal prøve å sjekke dette litt opp, nå er denne artikkelen fra USA – så i prinsippet ville jeg ikke bekymret meg for å ta antibiotika fra fastlegen når man har en evnt lungebetennelse eller noe lignenede. Jeg ville bare spurt legen evnt når jeg var der om det finnes uten dette stoffet.

 3. Så skummelt. Har stor tro på at de gangene jeg har tatt antibiotica så har det laget store problemer i kroppen. Og at det har forbindelse- og forverrer fibromyalgien er jeg sikker på. Går med en forkjølelse nå som sitter dypt ned i bronkiene/lungene. Men har ikke vært hos lege. Og . uff , har enda mindre lyst til det etter å ha lest denne artikkelen.
  Helt utrolig hva slags bivirkninger som de beskriver over. Denne antibiotikaen – er det en type som er vanlig å skrive ut i Norge også?

  Takk for innsatsen. Jeg leser hvert av dine innlegg med stor interesse.

  Klem
  fra vestlandet. ❤

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s