Fibrojonetta

Ny oppdagelse ang. personlighet og fysiologi ved fibromyalgi.

Fibromyalgi har lenge vært assosiert med visse personlighetstyper, både av den medisinske sfære og av enkelte pasienter. Denne observasjonen har alltid vært omstridt, og mange har hatt innvendinger til slike stereotyper og anklagende, ikke-fysiologiske egenskaper til en fysisk sykdom.

Ny forskning kan endre dette ved å feste både fibromyalgi og personlige egenskaper til en fysiologisk basis. Forskere fra Duke University Medical Center studerte 3176 nevrologi pasienter og gikk igjennom informasjon fra genetiske tester, psykologisk behandling, medisinsk historie og fysisk undersøkelse. Det ble oppdaget at ett spesifikk genetisk uttrykk, Alpha 1 antitrypsin (A1AT) polymorfisme, var assosiert med en personlig egenskap som kalles «intensiv kreativ energi» (ICE) og også med fibromyalgi og flere andre tilstander.

Stereotypen for fibromyalgi handler generelt om A-personlighet. Dette refererer til noen som er intens, drevet, ambisiøs og en perfeksjonist. Selv om definisjonen ikke samsvarer helt med ICE, virker det likevel logisk at de ville i stor grad overlappe hverandre.

Snarere enn å si at det er den type personlighet som er årsaken til sykdommen, tyder bevisene på at denne forskningen at det er en felles fysiologi underliggende både type personlighet og sykdom tilstand.

Noe lunge og lever sykdommer har tidligere vært forbundet med A1AT polymorfisme. I denne studien, knyttet mer til A1AT sykdommer, inkludert Parkinsons, angstlidelser, bipolare lidelser, inflammatoriske sykdommer, ADD og primær progressiv afasi.

Denne koblingen antyder en økt risiko for å utvikle samsykdommer, men betyr ikke at alle som har dette spesifikke genetiske uttrykket vil få det.

Eksponering for toksiner synes å øke risikoen for å utvikle flere av disse samsykdommene. Det er viktig å merke seg at selv om noen forhold knyttet til A1AT er klassifisert som en psykisk eller atferdsmessige, har de  alle å gjøre med nevrologiske lidelser.

Ikke usannsynlig tenker nå jeg. Kjenner du deg igjen?:)

Les den her: fibromyalgi.se

Reklame

1 tanke om “Ny oppdagelse ang. personlighet og fysiologi ved fibromyalgi.”

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s