Fibrojonetta

Psykisk VS Nevrologisk.

Det er ikke noen hemmelighet at Fibromyalgi siden tidenes morgen har blitt sett på som en psykisk sykdom. Altså at den kommer av depresjoner o.l. Det har ikke endret seg veldig mye, for den dag i dag møter jeg mennesker som tror sykdommen går ut på mentale innstillinger. At du kan gjøre noe med det selv – tenke deg i bedre form osv.

Det har i lang tid vært sagt at det er husmødre i 40 årene som er utbrente som får diagnosen Fibromyalgi. Joda, de har en god andel i prosenten, men det er ikke så rart når det først er de siste årene dette har blitt en «godkjent» sykdom.

La meg gi deg litt info:

Tendensen til kalde, røde fingrer og tykktarmsplagene kan tyde på at det ikke-viljestyrte (autonome) nervesystem er affisert. Det er også funnet forandringer i enkelte overføringsstoffer (transmittor-substanser) i nervesystemet. Forandringer i musklenes stoffskifte er påvist. Felles for de forandringer som er nevnt, er at man ikke vet om de kommer på grunn av sykdommen, eller om de er med på å forårsake denne.

Sykdommen regnes ikke som psykisk sykdom, selv om psykiske symptomer kan være med på å prege sykdomsbildet, og psykiske påkjenninger kan medvirke til å utløse sykdommen hos disponerte individer. Det er muligens en viss arvelig komponent.

Les hele artikkelen HER.

Fibromyalgipasienter har høyere verdi av signalstoffet Substans P i ryggmargen foruten at de også har lavere verdi av signalstoffet Serotonin i ryggmargsvæsken sammenlignet med «normalbefolkningen». Substans P gjør at smerteimpulsene forsterkes og serotonin-nivået påvirker humøret og psyken.

Med disse bevisene tatt i betraktning – så er det vel ganske klart at dette er en veldig reel sykdom!

Klart det mentale spiller inn, men når gjør det ikke det. Alle har sine perioder, uansett hvilken sykdom de har – eller ikke.

Depresjon er en ganske alvorlig diagnose det også – og i dette tilfelle blir den også misbrukt, da de som faktisk har det veldig vondt og trenger veiledning kanskje ikke får den hjelpen de trenger. Jeg vet veldig godt hvordan det er å ha det tungt, og i mitt tilfelle ble det ofte skyldt på det letteste.

Du sliter fysisk fordi du har depresjoner.

Joda, jeg blir ikke bedre men hvis jeg klarer å endre nervene OG substans p i ryggen så har jeg syke evner!:)

Den dagen legen sa til meg – Det er ikke rart du er deppa, men alle smertene og kampen om å overta kroppen din igjen– så åpnet verden seg!:)

Ikke vær redd for å søke hjelp, uansett om det er ille eller ikke – en god venn kan være nok:)

Reklame

2 tanker om “Psykisk VS Nevrologisk.”

  1. Hei, dette er ikke for og hakke ned på noen som helst måte, men jeg har lest meg litt opp på denne sykdommen da jeg studerer medisin. Har null peiling, men tenkt på en ting som kanskje kan gjøre hverdagen lettere for dere med denne sykdommen. Når det er sagt reagerer pasienter forskjellig på ulike behandligsmåter, men alt er vel verdt et forsøk..

    Serotonin finnes det mange ulike legemidler for som kan være verdt og prøve ut for dere med denne sykdommen.

    Når det gjelder substans P, så kan dette dempes av endorfiner. Endorfiner blir skilt ut i kroppen som de fleste vet ved f.eks sex, forelskelse, sjokolade og trening. Men man kan også ta akupunktur for og skille ut endorfiner kunstig. Når endorfiner først blir skilt ut i kroppen blir de værende i flere timer, så med jevnlig akupunktur og da etterhvert kanskje man blir bedre og orker og trene litt, kanskje man kan holde sykdommen sin på et litt mer stabilt nivå.

    Vet ikke om dette er noe som fungerer jeg altså, men kanskje det kan hjelpe litt 🙂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s