Fibromyalgi, Forskning

Det sentrale nervesystemet og fibromyalgi!

De fleste av forskningsresultatene i fibromyalgi peker på en feil i det sentrale nervesystemet (SNS), som omfatter hjernen og ryggmargen. Likevel synes det å være en rekke forandringer som skjer i det perifere myke vev (muskler og bindevev) og det perifere nervesystemet som kommuniserer med sentralnervesystemet. Dette dysfunksjonelle samspillet mellom SNS og perifere systemer antas av de fleste etterforskere for å være kilden til de mange kroppslige symptomene. På en måte kan fibromyalgi anses som en sykdom i sentralnervesystemet.

Det sentrale nervesystemet  og forskning på fibromyalgi:

Endringer i smerte-relaterte  sendere har blitt rapportert i spinalvæsken (særlig substans P, nervevekst faktor, serotonin, noradrenalin, og kortikotropin)
Forhøyede nivåer av proinflammatoriske cytokiner, som er stoffer som danner en kommunikasjon mellom kroppens immunforsvar og nevrologiske systemer, har blitt funnet av mange forskergrupper
Ulike bilder av hjernen ved flere forskningssentre har alle vist at blodgjennomstrømningen og metabolske prosesser i hjernen er betydelig forstyrret.
Nesten alle mennesker med fibromyalgi melder om vansker med å sove (f.eks ser det ut som de naturlige prosessene i hjernen som opprettholder søvn blir avbrutt)
Det autonome nervesystemetDet autonome nervesystemet er den delen av nervesystemet i kroppen som kontrollerer de indre organene. Funksjonene kan bare i svært liten grad styres av bevisstheten, for eksempel ved å holde pusten, eller lære seg kontrollere blodtrykk o.l. ved såkalt «biofeedback»-trening),  må få hjernen til å kommunisere med SNS for å regulere de perifere vev.

  • Forskning på den primære smertekontrollsystemet i  ryggmargen tilsier at det ikke klarer å filtrere ut eller dempe innkommende skadelige signaler fra perifere vev.
  • Flere forskningsstudier knyttet til hukommelse funksjonstester viser at personer med fibromyalgi har en nedsatt evne til å konsentrere

Forskningsresultater viser at de perifere vev er også involvert i å produsere symptomer på fibromyalgi:

  • Muskler er ofte tette og knytt med myofascielle triggerpunkter
  • Høye nivåer av et nitrogenoksid-produserende enzym ble dokumentert av en forskerteam til å forklare hvorfor pasienter har intoleranse.
  • Overdrevene nivåer av oksidative kjemikalier som irriterer vevet ble funnet i bindevev i det lille mellomrommet mellom muskelfibrene.
  • Redusert blodstrøm til musklene, samt en reduksjon i antall kapillærer som leverer næringsstoffer til vev ble bekreftet av forskjellige forskergrupper … disse funnene er antatt å være forårsaket av feil i det autonome nervesystemet

Hvorfor eksisterer alle de ovennevnte misdannelser ikke på folk med fibromyalgi? Dette er grunnen til forskning på dette området er avgjørende.

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s