Trening

Treningsoppsett og litt fakta!

Jeg har fått et nytt oppsett på treningsstudioet som jeg er superfornøyd med!
Det er totalt forandret fra «bodybuilder» oppsettet jeg hadde tidligere, og jeg kan skrive under på at det har veldig mye å si med åssen øvelser du gjør!
Nå starter jeg med 30 min ca på sykkel. Begynner rolig i 10 min før jeg øker langsomt, har et par intervaller og roer ned.
Deretter er det slyngetrening! jeg må si jeg ELSKER denne type trening! kroppen er sliten, men ikke «slitt» og dette styrker fantastisk bra!
Etter dette har jeg litt rygg og ben øvelser. Ryggøvelsene går veldig mye ut på å puste riktig, bruke musklene riktig – ikke minst ÅPNE kroppen min!
Jeg avslutter så med tøying!
Jeg råder alle som har litt energi til å prøve trening, forhør deg på et treningssenter i nærheten – så setter de opp ett oppsett for din kropp!
Her er litt fakta om trening.
Hva er Styrketrening?
Styrketrening er en type oppgave som innebærer å bruke musklene til å løfte ekstra kilo. Over tid, løfter du økte mengder vekt for å utvikle din styrke og utholdenhet. Styrketrening gjøres med frie vekter (som barbells og manualer) eller på utstyr konstruert for bestemte områder av kroppen. Men flere og flere som trener styrke bruker elastiske motstandsbånd til å øke sin muskelstyrke. Styrketrening uten vekter er også populært. Bare bruk motstanden av din egen kropp.
Styrketrening retter seg mot alle de viktigste områdene av kroppen, inkludert armer, ben, mage, rygg, skuldre og bryst. Det er spesifikke styrke opplæringsprogrammer og øvelser designet for å trene spesielle muskler i disse kroppsdelene. De skal vanligvis gjøres i sett, fra 8 til 12 repetisjoner for hvert sett. I mellom settene, skal man hvile for å tillate musklene å samle krefter.
Styrketrening vs vekttrening
Når vi ser for oss  styrketrening, ser vi for oss  menn og kvinner med prangende muskler som løfter store vektstenger. Dette er ikke den type styrke trening som anbefales for personer med fibromyalgi. I stedet er styrketrening for fibromyalgipasienter fokusert på å utvikle økt styrke, utholdenhet, og muskelmassen i hele kroppen – ikke de store, struttende musklene. Fibromyalgipasienter  som ønsker å styrke, bør ikke være opptatt med hvor mye vekt de kan løfte, men heller at de løfter små mengder vekt regelmessig og riktig.
Fordelene ved styrketrening for fibromyalgipasienter:
Styrketrening anbefales for fibromyalgipasienter på grunn av det brede utvalget av fordelene det kan tilby. Nyere studier utført ved Harvard University har vist at en progressivt regime av styrketrening bidrar til å redusere symptomer på fibromyalgi.  Spesielt hjelper vekttrening for å øke muskelstyrke og muskelmasse, men fordelene ved styrketrening er:

 • Styrketrening bidrar til å redusere muskelsmerter og stivhet ved å oppmuntre daglig bruk av alle kroppsdeler.
 • Denne typen trening bidrar til å forbedre din generelle kondisjon, øker din energi og reduserer tretthet.
 • Styrketrening har vist seg å forbedre søvnvaner, slik at du kan sovne raskere og forblir i dyp søvn lenger.
 • utøvelse av enhver type kan bidra til å forbedre humøret og lindre symptomer på depresjon.
 • Styrketrening kan også gi en rekke andre viktige fordeler, som øker stoffskiftet med opp til 15% og reduserer risikoen for osteoporose, en ødeleggende bein sykdom.
Hvordan trene styrke?
Det gode med styrketrening er at det er trygt og effektivt for praktisk talt alle. Selv om du ikke er i topp form, kan du likevel begynne en moderat styrketreningsrutine og se fantastiske fordeler. Styrketrening er mest gunstig når det kombineres med både strekk og aerobic. Imidlertid vil styrketrening på egen hånd også bidra til å redusere symptomene.
Før du begynner med styrketrening:
Før du starter med styrketrening, ta kontakt med helsepersonell for å se hvordan du ligger an. Når helsepersonell gir deg klarsignal, må du finne ut om hvilke spesifikke øvelser som passer deg. Instruksjoner og tips om styrketrening er tilgjengelig hos din nærmeste treningsstudio eller i trening bøker og manualer på biblioteket. Hvis du har råd til det, vil du kanskje leie en profesjonell trener som kan vise deg teknikker samt eventuelt utstyr du kanskje har lyst til å bruke. Første gang lønner det seg å øve på teknikkene foran et speil, uten bruk av vekter. Dette vil hjelpe deg å få en følelse for bevegelser.
Under styrketrening:
Når du først starter styrketrening, husk å starte med den minste vekten , eller bare bruke vekten av din egen kropp – du ønsker ikke å overstresse kroppen din på de første øvelsene. Ikke fokuser på å løfte mye vekt, men i stedet fokuser på å utføre teknikkene riktig, slik at du opprettholder en god holdning. Husk å puste – puste inn når du forlenger musklene, og puste ut som du spenner musklene. Start med bare 3-5 repetisjoner av hver øvelse, færre hvis du føler deg trøtt. Gradvis øke antall repetisjoner, før du kan utføre 10 til 12 repetisjoner. Prøv å gjøre 2 eller 3 sett med 10 til 12 repetisjoner før du øker vekten. Husk å hvile i mellom settene

Tips for å holde seg frisk under styrketrening:
Når det gjøres riktig, kan styrketrening være svært gunstig for fibromyalgipasienter. Denne typen trening kan øke fleksibilitet, utholdenhet, og gjøre dagligdagse oppgaver som å handle og gå trapper mye enklere. Her er noen tips om hvordan du kan holde din styrketrening trygg og hyggelig:

 • Alltid litt lett strekk før du trener styrke. Dette vil forebygge muskel spenninger og forstuinger og få musklene varmet opp.
 • Drikk vann når du trener styrke. Vann holder deg godt hydrert, forebygger muskelkramper.
 • Unngå bruk av vekter eller maskiner som du må gripe tett. Dette kan sette ekstra belastning på muskler og ledd.
 • Alltid sakte fremgang! Start rolig, gjør bare noen få minutter av styrkeøvelsene. Gradvis jobbe deg opp til 20 minutter, tre ganger i uken.
 Infoen er hentet HER.
Reklame

6 tanker om “Treningsoppsett og litt fakta!”

 1. Anbefaler Vikersund kurbad dersom man ønsker å komme inn raskt. Mens Jeløya har ventetid på ca 6 måneder har Vikersund ventetid på ca 1 måned. Jeg ble søkt dit i desember og fikk plass allrede i begynnelsen av februar. Da var det likevell forsinket grunnet julefri. På den annen side var de ikke spesielt informerte om Fibromyalgi på Vikersund (vet ikke hvordan de er på Jeløya). Men jeg benyttet meg av oppholdet til å trene i varmt vann og annet. Har faktisk ikke vært så frisk som jeg var der på mange år.
  Men kort tid etter jeg kom hjem ble jeg værre, tipper at det var en kombinasjon av mangel på trening, tilbake til belastningen på jobb og alt stresset i hverdagen.

 2. Var nettopp 4 uker på JELØY KURBAD. Lærte masse om egen kropp og TRENING og TØYING!! Og at tøying er minst like viktig for å strekke ut de musklene som er korte. De fokuserte mye på kondistrening men med god variasjon. Men også styrketrening, men da uten så mye manualer og sånt. Mest styrke med hjelp av egen kropp/tyngde. Og viktigst av allt er vel at man finner sin greie. Som man liker og syns er gøy!! Fant også ut at bassengtrening var utrolig mye mer enn jeg trodde 🙂 Og gjorde godt!
  Veldig bra og nyttig info her synes jeg. Og lærerikt!

 3. Trening er utrolig bra for min kropp, men ikke for mye og ikke for lite. viktig å begynne forsiktig og finne balansen som passer akurat din kropp.

  Ramla innom denne siden nå i kveld, ikke fått lest alt men det kommer jeg til å gjøre i nærmeste fremtid.
  Stå på, her var det mye fin info!!

  Kari-Anne

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s